Ziua Națională a Lecturii marcată prin comemorarea marelui Grigore Vieru

Cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii și Zilei comemorării lui Grigore Vieru în Republica Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova  invită publicul la o suită de activități, organizate cu scopul de a promova lectura, de a încuraja lectura ca fiind un instrument eficient pentru a crește o societate sănătoasă și prosperă.

Programul activităților primei ediții a Zilei Naționale a Lecturii:

·         Clubul Literar Homo Aestheticus „Ziua Națională a Lecturii”.

Participanți: reprezentanți ai președinției, parlamentului, guvernului; reprezentanți ai domeniului culturii și educației; reprezentanți ai administrației publice locale; reprezentanți ai biroului relații cu diaspora, scriitori, librari, bibliotecari, mass-media, etc.

11.00  Sala de arte și hărți, blocul II, etajul 1

·         Salon Muzical „POETUL ȘI MUZICA”.

Participanți: Marian STÂRCEA, compozitor, pianist; Elena DEMIRDJEAN, soprano; Ana BUNESCU-LEANCĂ; Diana VĂLUȚĂ, Maestru în Artă;  Mihaela CHIU, actriță.

15.00  Sala de Conferințe „Alexe Rău”, blocul central, etajul 1

·         14 februarie 2023. Sesiune interactivă „Descoperă publicațiile online ale Uniunii Europene și ale Consiliului Europei”

15:00  Centrul Pro-European de servicii si comunicare, blocul central, etajul III

Biblioteca Națională a Republicii Moldova diseminează instituțiilor info-documentare resurse informaționale în sprijinul organizării primei ediții a Zilei Naționale a Lecturii:

·         Lectura la răscrucea drumurilor salvatoare: recomandări în sprijinul celebrării primei ediții a Zilei Naționale a Lecturii  (http://bnrm.md/index.php/publicatii/publicatii-metodologice)

·         Lectura și scările : Culegere de articole. Vol. I (http://bnrm.md/index.php/publicatii/culegeri)

·         Lectura şi scările : Culegere de articole. Vol II (http://bnrm.md/index.php/publicatii/culegeri)

·         Lectura şi scările: Culegere de articole. Vol III (http://bnrm.md/index.php/publicatii/culegeri)

·         Repozitoriul Național Tematic în Biblioteconomie și Științe ale Informării din Republica Moldova / National Thematic Repozitory Moldova – NTR Mold-LIS/ Lectura (http://moldlis.bnrm.md/discover?rpp=10&etal=0&query=lectura&scope=/&group_by=none&page=1)

·         Instruiri informativ metodologice; materialele promoționale (logou, baner)

Activitățile se vor desfășura la 14 februarie 2023, în spațiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova (str. 31 August 1989, nr. 78).

La 31 martie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, în unanimitate, un proiect de hotărâre prin care se instituie Ziua națională a lecturii pe data de 14 februarie, de ziua de naștere a marelui poet Grigore Vieru.  Vă așteptăm să fiți alături de noi la prima ediție a Zilei Naționale a Lecturii ( Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 august 1989, 78A).