Fotografiile din Rama Albastră au ajuns și la Călărași

Proiectul Rama Albastră, în parteneriat cu Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Călărași, a vernisat o expoziție dedicată arhivelor fotografice ale familiilor din raionul Călărași.

Natalia VELEȘCA, directoarea muzeului a declarat pentru COOLtura.info:Acest frumos produs cultural este important pentru noi și toțlocuitorii orașului. O expoziție cu fotografie veche, alb-negru, este predispusă să oprească timpul în loc, face să te întorci în timp vrei nu vrei. Poți vorbi mult despre lucrurile din trecut dar fotografiile vechi pot să vorbească și să ofere explicații mult mai detaliată și să se înpregneze mai bine în memoria fiecăruia. Expoziția dată va fi o bună sursă de inspirație pentru elevii de la școala de artă dar și pentru elevi de la școală la scrierea eseurilor.

Lucia LUPU, relatează: “Proiectul Rama Albastră este un pod dintre trecut și viitor, e o inițiativă importantă pentru cultura și identitatea poporului nostru. Cunoscându-ne trecutul, înțelegem mai bine cine suntem și care ne este rostu. Când mi s-a propus să fiu curator la expoziția „Rama Albastră” din Călărași, am acceptat imediat, pentru că rădăcinile mele sunt din raionil Călărași. Fiind regizoare de film, am fost foarte curioasă să explorez arhivele fotografice a familiilor, să mă inspir și să contribui la păstrarea patrimoniului fotografic moldovenesc.”

Rama Albastră este un proiect care are drept scop promovarea culturii naționale prin colectarea fotografiilor din albumele de familie. Proiectul a luat naștere din pasiunea față de trecut și rădăcinile noastre, precum și din dorința de a valorifica diversitatea și specificul nostru cultural. Prin colectarea, digitalizarea și restaurarea fotografiilor, Rama Albastră formează un fond național de fotografii, care captează oamenii trecutului în diverse aspecte ale vieții cotidiene. Expoziția Rama Albastră face parte dintr-o serie de evenimente organizate în luna noiembrie, în mai multe raioane ale țării.

Curatorii, artiști tineri din Republica Moldova, au cercetat arhivele de familie ale localnicilor, au scanat și restaurat zeci de fotografii care au fost expuse în muzeele și casele de cultură din Taraclia, Mereni, Sofia, Trușeni ș.a.

Prin conceptul expoziției, curatoarea explorează încărcătura emoțională profundă pe care o are fotografia istorică de familie, analizează rolul acesteia în construirea unei identități colective sănătoase, dar și meditează asupra efemerității fotografiei ca obiect. Pe lângă fotografiile restaurate expuse în muzeu, vizitatorii vor avea ocazia să vizioneze lucrări audiovizuale și să interacționeze cu o serie de obiecte expuse, care au drept scop trezirea unor amintiri personale uitate.

Expoziția a fost lansată în cadrul inițiativei #MuzeeleViitorului, parte a Programului Național Moldova Creativă, cu susținerea USAID, Guvernul Suediei și Marii Britanii, Ministerul Culturii Republicii Moldova și Artcor.

Autor: muzeograf, Mariana IURCU

foto: Andrian Rusu, Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași