Recurs la Memorie. Muzeele din țară au organizat evenimente despre războiul din 1992

La distanța de 32 de ani de la începerea războiului de pe Nistru, în instituțiile educaționale din Republica Moldova s-a desfășurat Săptămâna Memoriei și Recunoștinței. Astfel, au fost organizate activități de sensibilizare și conștientizare a consecințelor războiului din 1992. Acțiunea este organizată în baza unei circulare emise de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

În acest sens, ministerul de profil s-a adresat întregii comunități educaționale cu îndemnul de a organiza întâlniri cu veteranii din localitate care au participat la războiul de pe Nistru pentru a susține un dialog dintre generații bazat pe responsabilitate, compasiune și respect. În cadrul Săptămânii Memoriei, Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Călărași a organizat un șir de evenimente dedicate acestui eveniment. În cadrul muzeului au fost proiectate filmele documentare: “Două istorii pentru un război” , „Maluri” și „Zbor” realizate de jurnaliștii de la Zona de Securitate și TeleFilm Chișinău. Prezenți la evenimente au fost jurnalistul și lectorul universitar, Vitalie Guțu, jurnaliștii, Mircea Surdu, Lucia Tăut și Eugen Popovici ce le-au vorbit elevilor claselor a X-XI-a de la instituțiile de învățământ din orașul Călărași despre războiul din 1992, dar și rolul tinerei generații de a cunoaște premisele și cauzele izbucnirii războiului de pe Nistru. După vizionarea documentarelor a urmat o serie de întrebări – răspunsuri și s-a ajuns la concluzia că în curriculumurile școlare trebuie să fie dedicate mai multe subiecte despre regiunea transnistreană.

Timp de câteva zile la Muzeul orașului Călărași lecțiile de istorie și de literatură română au fost în afara băncilor școlare, cu discuții și filme documentare, pentru o asimilare și însușire mai atractivă. Elevii claselor a VII-a de la Gimnaziul „Ion Creangă” și Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” au avut o lecție dedicată literaturii române, iar filmul documentar „Zbor” ce s-a filmat în raionul Călărași a fost un prilej de discuții cu o nouă viziune asupra vieții literare a scriitorului Vladimir Beșleaga și al gândului său folosofic.

Foto: Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași și Telefilm Chișinău

Sursa informație: https://www.youtube.com/watch?v=cMJo0bDkLak&ab_channel=ZonadeSecuritate

https://www.facebook.com/profile.php?id=100057109073517

Material semnat de Mariana Iurcu, muzeograf, Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași