Salon Muzical Omagial: Aurelia Bufteac-Simion, talent, creativitate, performanță

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii la ședința Salonului muzical al BNRM, dedicat Aureliei BUFLEAC – SIMION, cunoscută pianistă, doctor în muzică, profesor, Universitatea Națională de Arte G. Enescu, Iași, România.

La eveniment vor participa: asist.univ.dr. Eliza-Paraschiva Irina-Solomon, soprană (Iași); lect.univ.dr.Constantin Stavrat – vibrafon, set de tobe (Iași); prof.grad superior Viorica Andriuța – vioară (Chișinău); prof.univ. dr. Aurelia Simion-pian (Iași).

Invitați de onoare:

Constantin RUSNAC, compozitor, muzicolog, Dr. Honoris Causa;

 Svetlana BIVOL, președitele UMM, Maestru în Artă.

Prezintă: Eliza-Paraschiva Irina-Solomon

În program: Creații vocal-instrumentale si instrumentale compuse de Aurelia Bufteac-Simion

În cadrul evenimentului va avea loc donația de carte (partituri) publicate la Editura ARTES a UNAGE în cadrul proiectului editorial ,,Valorificarea creației componistice și interpretative românești”, desfășurat în 2022.

Evenimentul va avea loc la Biblioteca Națională, blocul central, etajul 1, Sala de Conferințe „Alexe Rău” (str. 31 August 1989, 78 A).

Aurelia Bufteac-Simion este absolventă a Şcolii Republicane de Muzică   ,,Eugen Coca” şi a Conservatorului Moldovenesc de Stat „Gavriil Musicescu ” din oraşul Chişinău  R.Moldova, la clasele prof. Lia Oxinoit şi Ludmila Vaverco. În prezent este Profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Arte ,,George Enescu” din Iași, România, prorector UNAGE (2016-2020).  A colaborat cu soliști din R.Moldova, România, Italia, Elveția, Franța, Coreea de Sud, Japonia, Belgia, Suedia, Germania,  formațiile GAMA (R.Moldova), Caffé-Concerto Strauss (Italia), Nova Musica Viva, Pro Musica, A-TON, Academik,  Alternances ( România), corurile  Lia-Ciocârlia (Chişinău), Gavriil Musicescu (Iaşi), Cantores amicitiae, Talmud Tora, Laudate Dominum  (Iaşi). A fost distinsă cu Premiul UAGE (2007) pentru cercetare științifică și activitate artistică, a obținut Medalia de Aur (2011), Medalia de bronz (2014), Medalia de Argint (2021) la  EUROINVENT pentru volumele și partitura publicată, i-au fost acordate diplome speciale de Merit, de Onoare şi  de Excelenţă (peste 110)pentru creativitate și acompaniament la diverse cursuri de măiestrie, festivaluri, concursuri naţionale şi internaţionale. Cea mai recentă Medalie i-a fost acordată de UNESCO pentru contribuția substanțială la educarea tinerei generații de specialiști, pentru consolidarea relațiilor culturale cu R.Moldova și promovarea idealurilor UNESCO.