Portrete vii, amintiri și emoții – toate trecute ,,Prin viață cu demnitate!”

Începutul de octombrie solar a fost marcat printr-o lansare inedită de carte. Este vorba despre lucrarea ,,Prin viață cu demnitate!”, semnată de muzeograful Mariana Iurcu. Evenimentul s-a desfășurat în curtea Muzeului de Istorie şi Etnografie din orașul Călărași. La lansare au participat chiar eroii volumului în care și-au reamintim cele mai frumoase și interesante momente din viața lor, trecând prin mașina timpului.

Proiectul cultural-social a fost inițiat în anul 2021, când muzeograful Mariana Iurcu, se confrunta cu lipsa de documente și mărturii ale călărășenilor. În acel an, și-a propus că ar fi ideal ca toate interviurile și cercetările care le desfășura să fie documentate și transpuse pe hârtie. Astfel, s-a născut ideea unei cărți prin care intervievatul să răspundă unor întrebări despre orașul Călărași și despre profesia sa care contribuie la dezvoltarea localității. Primul volum se intitula ,,În Etate cu Demnitate!” ce conținea o scurtă biografie a celor 22 de protagoniști, dar și scurte evenimente ce s-au întâmplat în Călărași.

Astăzi, cel de-al doilea volum, cu titlul ,,Prin viață cu demintate!”, conține un bioshort al 26 de eroi principali, iar doi din aceștia sunt incluși în carte postmortem – unii dintre cei mai marcanți directori ai fostului Colegiu Pedagogic din Călărași – Alexei Isidor Gobjelean și Ion Deonisie Palitu.

Cartea relevă nu doar scurte biografii ai celor care au lăsat urme în calea dezvoltării localităii, dar și fotografii, amintiri despre evenimentele petrecute de la jumătatea sec. al XX-lea, și istoria instituției ce fiecare dintre călăreșeni încă o retrăiește prin amintiri și regrete – Colegiul Pedagogic ,,Alexandru cel Bun” or. Călărași. Cândva templul conoștințelor, astăzi blocuri în ruine și o țară în criză de cadre didactice.

AUTOR: Vitalie Gutu

Foto de Maria Stratan