Martirul basarabean, Alexandru Baltaga a revenit acasă. La Călărași, a fost dezvelit bustul preotului

Se spune că, sacrificiul mereu este încununat cu lauri, chiar dacă trec secole sau milenii. Un popor trebuie să-și cunoascsă eroii pentru a putea spune ferm și cu certitudine că se trage dintr-un neam cu verticalitate și izbândă. Traiectoria acestui destin a avut-o și preotul-martir basarabean Alexandru Baltaga.

De Ziua Limbii Române, la biserica ,,Sf. Nicolae” din orașul Călărași, după 83 de ani, martirul Alexandru Baltaga s-a reîntors acasă. A fost inaugurat bustul preotului protoereu Alexandru Baltaga. La evenimet au participat personalități marcante din domeniul culturii și istoriei, dar și oficialități. Pe lângă dezvelirea bustului, ridicat în memoria preotului protoereu Alexandru Baltaga, a fost oficializat un serviciu religios făcut pentru pomenirea lui (panahidă). Au slujit Soborul de bărbați din Iași, România, și preoții din orașul Călărași, Republica Moldova.

Sergiu Artene, vicepreședintele raionului Călărași, inițiatorul creării bustului și evenimentului, a declarat pentru COOLtura.info: Pe 30 august, am avut onoarea să dezvelim bustul lui Alexandru Baltaga la locul de baștină, satul Lozova. Astăzi, împreună cu primarul de Lozova, un bun prieten de-al meu, ne-am înțeles să ridicăm acest bust și la Călărași. Atunci când am primit mandatul de vicepreședinte, înțelegeam că acest mandat este unul vremelnic, iar eu trebuie să fiu activ și să reanimez spiritul românesc aici, acasă. Este de datoria noastră să avem astfel de inițiative, pentru ca oamenii să nu uite, dar să cunoască istoria și martirii ce au creat cu propria lor viață cultura, limba, libertatea și spiritualitatea.

Octavian Țâcu, istoric, cercetător, profesor universitar, ne-a relatat: Sunt oameni care trăiesc pentru ei și sunt oameni care trăiesc pentru alții. Alexandru Baltaga a trăit pentru alții, pentru că el a pus pe altarul Unirii cel mai prețios lucru – viața sa. El a murit pentru faptul că a făcut unirea, dar nu a murit singur, a murit împreună cu alți 14 deputați ai Sfatului Țării, într-un dosar pe care Beria personal l-a instrumentalizat imediat după ocuparea Basarabiei de către Armatele Sovietice. Un lucru important care trebuie să-l știți că, Alexandru Baltaga a fost delegat ca reprezentant al preoțimii din Basarbia în Sfatul Țării. Unicul reprezentant al Congresului Preoțimii trimis în Sfatul Țării, care a votat Unirea, în numele tuturor preoților din Basarabia la acel moment. Sovieticii nu au putut să le ierte deputaților Sfatului Țării acest lucru și i-au găsit pe toți 14 care au rămas pe acest teritoriu al Basarabiei. Toți care au murit la câteva luni după ridicarea lor de NKVD-iști au fost exterminați în lagărele comuniste. Ce trebuie să învățăm din lecția de istorie a lui Alexandru Baltaga este sacrificiul pentru idealul suprem, Unirea cu România.

Oaspeți și parteneri prezenți la eveniment au fost: Asociația Națională Cultul Eroilor ,,Regina Maria”- Filiala Județeană ,,Matei Basarab” Vâlcea, în frunte cu președintele Petrescu Eugen, Primarul comunei Lozova, Lilian Botnaru, Soborul de preoți din Iași în frunte cu protopopul Florin Călugărul și Soborul de preoți din Călărași, protopopul, Valeriu Enache.

Alexandru Baltaga (14.04.1861, comuna Lozova, judeţul Lăpuşna), teolog, pedagog, activist al vieții publice din Basarabia. Deputat în Sfatul Țării și la 27 martie a votat Unirea, mandatat din partea preoțimii basarabene. Preot, în rang de iconom-mitrofor – o legendă pentru toţi basarabenii. Jertfa lui a devenit proverbială, de aceea s-a şi propus să fie canonizat ca sfânt pentru anul 2025.   
La 03 decembrie 1883, este numit paroh la biserica cu hramul Sf. Aleksandr Nevski din Călăraşi-Sat.
Preşedinte al epitropiei şi sfatului parohial – Călăraşi-Sat, din 1899 până în 1929.
Învăţător al şcolii primare din Călăraşi-Sat, din 1899 până în 1918.  Conducător al şcolii bisericeşti cu şase clase din Călăraşi-Târg(or. Călărași), din 1911 până în 1918. În Călărași a slujit 54 de ani, fără întrerupere, până a fost arestat la vârsta de 79 de ani pe 31 august 1940.  A decedat la 07 august 1941, în spitalul regional din Kazan, Rusia, fiind terorizat și chinuit de organele NKVD.     

Raionul Călărași este unicul raion din țară care și-a ridicat busturile ambilor deputați, semnatari ai actului de Unire din 1918 în Sfatului Țării, Vasile Țanțu din Horodiște și Alexandru Baltaga din Călărași-Sat.

AUTOR: Mariana IURCU, muzeograf

foto: Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași