Independența, marcată de călărășeni printr-o horă muzicală și voie bună

La Călărași, de altfel ca în restul localităților din Republica Moldova, tradițional zilele de 27 august și 31 august, sunt sărbătorite cu diferite manifestații culturale. Fiecare Administrație Publică Locală își crează propriul afiș cultural artistic, iar cetățenii de la mic la mare se bucură de un bogat program artistic și odihnă culturală. Primăria orașului Călărași a organizat pentru călărășeni tradiționalul concert, dar și un târg oraganizat cu prilejul sărbătorilor naționale.

Meșterița Victoria Guzic pentru COOLtura.md relatează: ,,De 10 ani ies și particip la toate târgurile organizate de APL, căci este un venit în plus pentru familia noastră, dar și dorința de a realiza produsele noastre handmade. Din păcate statul nu prevede ajutorul nostru a meșterilor artizanali, nu crează platforme de vânzare a lucrărilor handmade. Unica șansă a noastră să ieșim la astfel de târguri. Mi-aș dori ca Primăria să ducă o evidență a noastră, să cunoască nevoiele noastre și să organizaze, să ne cheme mai des la targuri și evenimente unde am putea sa ieșim cu produsele noastre. Cunosc prieteni, ce doar din târguri încearcă să supraviețuiască. Iată am ajuns la 32 de ani de Independență, dar nu prea se simte această îndependență, mereu intervine ceva in dezvoltarea noastră ca țară, ca comunitate, ca cetățenii acestui oraș.

Fostul și cel mai longeviv primar al orașul Călărași, Nicolae Melnic declară: Îmi amintesc cum în anul 1991, a fost ultimul consiliu al comitetului executiv orășănesc (RSSM) și am fost ales primul primar al orașului Călărași. Consider că orașul Călărași este cel mai frumos și verde oraș, iar noi am dovedit în acești 32 de ani să demonstrăm că putem să ne creăm propriul destin aici acasă, să dezvoltăm orașul și să avem grijă de el. Din păcate Administrația Local Centrală, cheltuie toate resursele noastre, luând tot ce avem și le centralizează, iar noi nu avem creștere de venituri la bugetul local. Eu am rămas acasă, căci încă cred în Independența și în viitorul acestei țări, iar cetățenilor le doresc să fie orășeni responsabili și împreună să punem umărul de dezvoltarea și propășirea acestui stat.

Ziua Independenței este ziua națională a Republicii Moldova, în care se sărbătorește adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică. Ziua Independenței este marcată începând cu data de 27 august 1991, când în decursul procesului de destrămare a URSS-ului, Republica Moldova și-a declarat independența, devenind un stat-membru al ONU.

Fotografii de Andrian Rusu

AUTOR: Mariana Iurcu, muzeograf