Expoziție personală a artistului plastic Valentina Brâncoveanu “ROMÂNIA MEA”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii la vernisarea expoziției personale a artistului plastic Valentina BRÂNCOVEANU, cu genericul „ROMÂNIA MEA”.

Expoziția cuprinde 60 de lucrări artistice, realizate pe teritoriul României după 1991, în tehnica uleiului pe pânză. Toate lucrările, în ansamblu, povestesc despre anotimpurile lăuntrice trăite și retrăite în culori, în vibrațiile acestora datorită texturilor și structurilor obținute de penel. Prin operele sale, artista ne amintește cât de frumoasă este natura României, prin care a redat imagini din diverse zone, un loc aparte fiind zona Ipotești. 

Printre lucrări expuse enumerăm: Bojdeuca lui Ion Creangă, Teiul lui Mihai Eminescu,Sanatoriul ”Caritatea” (str. Plantelor nr. 9, București,unde s-a stins din viață poetul Mihai Eminescu), Casa preşedintelui Sfatului Ţării Ion Inculeţ din București, Casele străbunilor din Câmpulung Moldovenesc, Munții Maramureșului și Vatra Dornei, Lacul cu nuferi, Casa memorială Mihai Eminescu, Bisericuța familiei Eminovici, Clubul „Junimea” din Iași etc.

“Marea bucurie a vieții pentru mine, care din copilărie ascultam radioul postului Iași, București în casa părintească, a fost în anul 1991, atunci când în sfârșit am trecut hotarul. Cu mare sete și dor pictam locurile pline de inspirație”, –  relatează protagonista.

Valentina Brâncoveanu (n. 24 octombrie 1950Chișinău) este o pictoriță din Republica Moldova. A absolvit Liceul de fete “Principesa Natalia Dadiani”, iar în 1971 Școala de arte plastice “Ivan Repin”din Chișinău. De mică, Valentina Brâncoveanu a înțeles că viitorul îi este legat de pictură. Și-a cumpărat de una singură primele vopsele și a început să combine culorile, călăuzită de dragostea față de natură și de oameni.Din 1985 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. A avut mai multe expoziții în țară și peste hotare. O parte din lucrările pictoriței se află în colecțiile Muzeului Național de Arte Plastice din Chișinău, în Muzeele de Artă din Klaipeda (Lituania), precum și în colecții particulare din Moldova, România, Bulgaria, Franța, SUA, Israel.

Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori din 28 noiembrie 2023 până la 28 februarie 2024 în blocul central, etajul 2 (str. 31 august 1989, 78 A).