Expoziție de documente: „GRIGORE VIERU – maestrul adevărului și al demnității”

Pe 14 februarie se împlinesc 88 de ani de la naşterea lui Grigore Vieru, numit şi poetul limbii române, al mamei, al copiilor şi al patriei. Cu respect şi recunoştinţă pentru opera sa, de Ziua Națională a Lecturii, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova este organizată o expoziţie  de documente cu genericul „Grigore Vieru – maestrul adevărului și demnității”. Expoziția își propune să-l redescoperim și să-l omagiem pe marele poet al neamului, care a fost mai mult decât poet, a fost însuși sufletul Basarabiei.

În expoziție sunt prezentate circa 50 de documente din colecțiile BNRM: ediții antume, postume, opera autorului tradusă în alte limbi, CD-uri musicale pe versurile lui Vieru, alte tipuri de documente care aduc în vizorul publicului larg opera „poetului tuturor vârstelor”.

Printre cărțile expuse se regăsesc: „Alarma”, placheta de versuri pentru copii cu care și-a început cariera literară, editată în 1957; prima carte de povestiri pentru copii „Soarele cel mic”, volumul de versuri „Numele tău”, apărut în 1968, care este considerat de către criticii literari drept cea mai originală apariție poetică; ”Albinuța”, cartea preșcolarului, edițiile 1979, 2018, 2022; cărți poștale etc.

Expoziția va fi deschisă până la 28 februarie 2023 (BNRM, str. 31 august 1989, 78A, blocul central, spațiul expozițional etajul II).

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, județul Hotin, în prezent raionul Briceni. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară și în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de Onoare ”H. Ch. Andersen”. În 1996 a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar în 1993 – membru corespondent al acesteia. S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. În prezent, mai multe școli din R. Moldova, un bulevard din capitală și o stradă la Iași, România, îi poartă numele.