Expoziția “Bijuterii de Călărași”, semnată de Galina Vieru, va fi inaugurată pe 11 noiembrie la Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași

Casele și porțile de altădată din raionul și orașul Călărași au devenit sursă de inspirație pentru pictorița Galina Vieru. Artista a pictat mai multe case, uliți și porți rămase de vremuri pentru a păstra și promova arhitectura vernaculară a zonei.

Galina Vieru spune că practic toate lucrările reprezintă cuiburi omenești, reprezintă case unde s-au născut și au trăit oameni, de unde și-a luat zborul fiecare dintre aceștia. Anume, aici, în aceste “inimi” din lut, paie și piatră s-au derulat anumite povești de viață, pe care a încercat artista să le transpună pe pânză.

Tocmai de aceea, Galina Vieru împreună cu Ministerul Culturii și Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași organizează vernisajul „Bijuterii de Călărași”. Prin această expoziție, autoarea și-ar dori foarte mult ca oamenii să fie mai aproape de artă, să vină în întâmpinarea frumuseților pe care le au în această zonă, să descopere autenticul nostru care ne definește, ne caracterizează, să vadă altfel casele pe care le au și porțile, să le valorifice.

„Prin acest vernisaj aș vrea să  descopere frumosul, ceea ce ascund satele din Călărași și prin intermediul lucrărilor să aduc mai aproape de oameni, că totuși aceste bijuterii arhitecturale trebuie păstrate, îngrijite și valorificate. Dar este adus și un omagiu satului Pârjolteni, raionul Călărași, acolo unde am pictat jumătate din aceste lucrări”, ne mai declară pictoriția Galina Vieru.

Operele Galinei Vieru sunt pictate în tehnica ulei pe pânză, unele fiind acril pe pânză, sunt de dimensiuni medii și sunt mai aproape de realism, pentru că să fie alături de oamenii simpli, care sunt dornici de artă și frumos.

„Lucrările sunt părți din mine. Mai peste tot am mers și am pictat pe loc, pentru a avea această conexiune cu subiectul care mai târziu de idei răsare pe pânză. De asmenea, una dintre lucrări este și o casă din orașul Călărași care de multe ori am trecut pe lângă ea, și care cred că ea trebuie să își deschidă ușile, să fie casă-muzeu. Această mică colecție de lucrări pentru mine semnifică o parte din trecutul meu, o parte din inima mea”, mai spune artista.

Mariana Iurcu, muzeograful de la Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași susține că și-a dorit să facă această expoziție din momentul din care a văzut că pictorița a început să picteze prin raion câteva case, porți care păstrate bine, dar și cele abandonate.

„Este poate cea mai frumoasă și reală expoziție de pictură pe care o vom găzdui. Oamenii noștri încă nu înțeleg pictura abstractă sau cea a cubismului, pentru asta e nevoie de instruiri și cunoștințe. Dar realismul și redarea în culori a caselor noastre va avea un alt impact asupra oamenilor și a vizitatorilor”, mai spune Mariana Iurcu.

Vernisajul cuprinde 10 lucrări inedite din raionul și orașul Călărași. Picturile semnate de Galina Vieru redau autenticitatea caselor, porților basarabene, ulițelor de altădată. Anume acest lucru va trezi nostalgia vizitatorilor.

Expoziția temporară este realizată în parteneriat cu pictorița Galina Vieru, Ministerul Culturii și Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași. Vernisajul este inaugurat pe data de 11 noiembrie locuitorii din Călărași, dar și turiștii pot admira frumusețea picturilor până pe data de 31 ianuarie 2023.

Potrivit organizatorilor, colaborarea cu Galina Vieru nu se va opri aici. Urmează să fie organizate masterclass-uri și lecții pentru tinerii adolescenți de la școala de arte și alți iubitori de artă și frumos.