Drama femeilor rome în Holocaust într-o expoziție inedită la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Drama femeilor rome în Holocaust în 1942-1944 este prezentată într-o expoziție unică pentru Moldova, în perioada 2-23 august, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Expoziția, în premieră pentru țara noastră, prezintă mărturii foto-documentare ale dramei femeilor rome deportate, exterminate în perioada celui de-al doilea război mondial în lagărele de concentrare situate pe teritoriul dintre râurile Nistru și Bug. În același timp, expoziția aduce un omagiu tuturor victimelor de etnie romă, subliniind pericolele conexe războiului și necesitatea de combatere a tuturor formelor de discriminare și manifestare de ură.

Angajamentul Republicii Moldova de a promova memoria Holocaustului, culturii toleranței pentru combaterea rasismului, xenofobiei și altor forme de intoleranță a fost reconfirmat de secretara generală a Ministerului Culturii, Ana Varzari: „Este de datoria noastră morală ca aceste atrocități să nu se mai repede vreodată, ca oamenii să trăiască într-o lume cu pace între popoare și respect între etnii”.

Despre efortul de contracarare a oricăror forme de discriminare, inclusiv în raport cu persoanele refugiate din Ucraina care fug de războiul deliberat provocat de Rusia, a vorbit Laura Hruby, șefă adjunctă a Ambasadei Statelor Unite la Chișinău. Ea a subliniat nevoia de evitare a încercărilor de justificare a Holocaustului: „Cu toții trebuie să depunem eforturi pentru a contracara denaturarea și negarea genocidului nazist împotriva romilor, abordând falsificarea, incercările de justificare sau ștergerea intenționată a istoriei”.

În perioada 1942 – 1944, aproximativ 25.000 de romi din România, inclusiv 2123 romi sedentari din Basarabia, au fost deportați (evacuați) și exterminați în lagărele de concentrare situate în teritoriu dintre Nistru și Bug.

Pentru prima dată în Moldova, Holocaustul romilor este comemorat din perspectiva femeilor, a menționat reprezentanta de țară UN Women Moldova, Dominika Stojanoska.  Ea a reiterat nevoia de suport continuu pentru femeile rome care sunt supuse discriminării pe criterii de gen și etnie: „Vom continua să depunem eforturi pentru a crește nivelul de conștientizare a pericolelor discriminării și pentru a oferi susținere acestor grupuri de persoane, pentru ca nimeni să nu fie lăsat în urmă.”

În anul 2015, Parlamentul European a proclamat, printr-o Rezoluție specială, data de 2 august drept Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului împotriva Romilor. La 22 iulie 2016, Parlamentul Republicii Moldova a votat „Declarația privind acceptarea Raportului final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, prezidată de Elie Wiesel”, iar ulterior, Guvernul a aprobat un Plan de acțiuni prin care Republica Moldova s-a angajat plenar în eforturile comunității internaționale privind studierea Holocaustului și comemorarea victimelor acestuia: evreilor și romilor.

„Există o singură cale să ne eliberăm de ura interetnică – respectul reciproc”, a menționat directorul Agenției Relații Interetnice, Dmitri Moruz, care a exprimat speranța că anul viitor Ziua Holocaustului Romilor va fi comemorată la un monument care ar urma să fie edificat în memoria romilor.

Cercetătorul Ion Duminică, a menționat că expoziția „Tragedia invizibilă. Holocaustul Femeilor rome „la Bug” (1942-1944): deportare, umilire, înfometare, contaminare, exterminare” – reunește  imagini fotografice, însoțite de memorii şi documente de arhivă ce reflectă perioada deportărilor și tratamentului inuman în raport cu femeile rome în perioada 1941-1944. Potrivit lui, este mai actual decât oricând să învățăm nu doar partea glorioasă a războiului, ci despre tragedia pe care orice război o aduce oamenilor. „Pentru ca Holocaustul să nu se repete niciodată, trebuie să știm ce a fost”, a menționat Dr. Duminică.

Expoziția „Tragedia invizibilă. Holocaustul Femeilor rome „la Bug” (1942-1944): deportare, umilire, înfometare, contaminare, exterminare”, este organizată de UN Women în colaborare cu Coaliția „Vocea Romilor”, Platforma Femeilor Rome „ROMNI”, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, cu sprijinul financiar al Guvernului Statelor Unite.