CU DOR DE BASARABIA… Expoziție de documente la Biblioteca Națională a Republicii Moldova

Pe data de 6 iulie, începând cu anul 1990, în Republica Moldova este marcată Ziua comemorării victimelor stalinismului. Anul acesta se împlinesc 74 de ani de la cel de-al doilea şi cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia şi Nordul Bucovinei. Pe când rănile foametei nu fuseseră încă lecuite, începuse o altă mare dramă a ţărănimii basarabene – deportările în masă ale gospodarilor de frunte ai satelor.

În acest context, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția „CU DOR DE BASARABIA…”, care își propune să elucideze adevărul istoric despre fenomenul deportărilor prin mărturiile celor care au suferit pe nedrept, supraviețuitori ai Gulagului sau descendenții acestora, să prezinte și să valorifice lucrări documentare și memorii din colecțiile BNRM.  

Sunt expuse circa 100 de documente, printre care: amintirile Eufrosiniei Kersnovski, boieroaică din Soroca, deportată în Siberia în 1941, care a muncit din greu 19 ani la tăiat pădure, la extragerea minereului de nichel; „Cartea Memoriei”, 4 volume cu numele victimelor supuse represiunilor din localitățile Republicii Moldova; „Cu gândul la tine, Basarabia mea”, semnată de Vadim Ștefan Pirogan, co-fondator al Asociației foștilor deținuți politici și a veteranilor Armatei Române din Republica Moldova; cartea de memorii despre infernul Gulagului „Invitații în iad”, semnată de Dumitru Crihan; „Stalin mi-a furat copilăria”, semnată de Boris Vasiliev; „Teroarea stalinistă în Basarabia”, semnată de istoricul Anatol Petrencu; „Deportările din Basarabia. 1949 – 1941, 1944 – 1956” de Viorica Olaru-Cemîrtan.  

De asemenea, Margareta Cemârtan-Spânu relatează amintiri despre copilăria sa din Siberia, de una singură, fără părinți, fără rude, în cartea „Siberia de acasă”; scriitorul Alexei Marinat e prezent în expoziție cu cartea „Eu și lumea”, Nicolai Costenco – cu „Din bezna temniței…scrisori din Gulag”, iar Serafim Saka este prezent cu „Basarabia în Gulag”.  


Un loc aparte în expoziție îl ocupă dosarul de deportare nr. 9939 a familiei Melentii (copia), aflați în regiunea Tiumeni din 6 iulie 1949 până la 24 decembrie 1955. Mama, Melentii Sofia Stepan, a.n. 1923, a fost reabilitată în baza Legii Republicii Moldova nr 1225-XII din 08.12.1992 „ privind reabilitarea victimelor represiunilor politice”. Acolo, în regiunea Tobolsk, s-a născut colega noastră, Nadejda Melentii (Metaxa).

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 3 iulie – 23 august 2023, spațiul expozițional, etajul II, blocul central (str. 31 August 1989, 78).