Manual de politici operaționale pentru Centrele de Informare Turistică din țară

Centrele de Informare Turistică (CIT) din țară funcționează și în baza unui ABC dedicat activității lor. Astfel, centrele din Republica Moldova beneficiază de manuale operaționale – suport pentru realizarea și dezvoltarea entităților în domeniu.

În context, Asociaţia Naţională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM) desfășoară întâlniri în teritoriu, în cadrul cărora este oferit Manualul Operațional pentru Centrele de Informare Turistică.

Manualul reprezintă un document care stabilește procedurile, politicile și standardele de lucru pentru personalul care lucrează într-un centru de informare turistică. Acest manual operțional servește ca un ghid detaliat care îi ajută pe angajați să îndeplinească eficient sarcinile lor și să ofere un serviciu de calitate vizitatorilor. În baza acestui manual operațional Centrele de Informare Turistică din țară vor stabili clar care sunt misiunea și obiectivele entităților turistice. De asemenea, se va face o delimitare evidentă în proiectarea structurii organizaționale a CIT-urilor. Descrierea detaliată a serviciilor oferite de centru, precum furnizarea de informații turistice, rezervări de cazare, bilete și ghiduri turistice, informații despre atracții și evenimente locale. De asemenea, pot fi incluse informații despre resursele turistice locale, precum hărți, broșuri și alte materiale informative. În același timp, în baza acestui manual operațional este indicată și abordarea pe axa Centrul de Informare Turistică și vizitatorul etc.

Manualul operațional a fost elaborat de ANTRIM împreună cu partenerii săi și a fost oferit Centrelor de Informare Turistică. Pe lângă acest lucru, evenimentul de la Călărași a continuat cu o sesiune de instruiri pentru persoanele care prestează servicii în domeniul turismului pe raionul Călărași. Mai exact, este vorba despre instruirea a 15 participanți din Călărași care dețin crame, pensiuni de cazare și de agrement și muzee. Astfel, ANTRIM împreună cu USAID Moldova, dar și Centrele de Informare Turistică, ce fac parte din rețeaua zonelor centru și sudul Moldovei, instruiesc și informează cetățenii din industria turismului.

Această sesiune de informare reprezintă un moment potrivit pentru a sublinia importanța Centrelor de Informare Turistică în dezvoltarea turismului regional prin furnizarea suportului informațional afacerilor locale.

Trebuie să remarcăm că, astfel de întâlniri sunt în plină desfășurare la Țîpova, Călărași, Sângerei, Strășeni, Nisporeni, Orhei și UTA Gagauzia.

sursa foto: Centrul de Informare Turistică Călărași/ (fb) Călărași Tourist Information

Evenimentul  este organizat cu suportul Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) finanțat de către USAID Moldova ca parte a activității nr. 3 Dezvoltarea forței de muncă în turism, ( facilatarea OMT & CIT și organizarea atelierelor de lucru), din activitatea de grant: „Moldova – de la o destinație turistică emergentă la una durabilă și conectată digital” și în parteneriat cu Ministerul Culturii din Republica Moldovei.

Prezicăm faptul că, domeniul turismului și ospitalității din Moldova are o activitate prodigioasă în promovarea Moldovei pe arena internațională ca destinație turistică, cu 101 membri, exponenți ai întregului lanț valoric al turismului: de la turoperatori și agenții de turism, crame(vinării) cu servicii turistice, agropensiuni și case rurale, hoteluri, organizatori de evenimente, case de artizanat, operatori de turism sportiv, de aventură, cultural, etc.– cei mai activi antreprenori și investitori în industria turismului. ANTRIM împreună cu partenerii a elaborat Manualul Operațional pentru Centrele de Informare Turistică, un instrument valoros destinat dezvoltării și eficientizării activităților desfășurate în cadrul acestor centre ce prezintă în mod practic procedurile operaționale zilnice necesare pentru a îndeplini funcțiile unui centru de informare pentru turiști.

***Articol realizat de Mariana Iurcu, specialist în turism, CIT Călărași