„Cămașa cu Altiță” instruiește și călătorește prin țară

De când a fost inclusă „Cămașa cu Altiță” în patrimoniul cultural imaterial UNESCO, asistăm cu toții la mai multe evenimente și mobilizări în societate. Unele colaborări s-au născut cu scopul de a sensibiliza comunitățile iubitoare de broderie. Astfel, datorită colaborării pe care a avut-o anterior  ”Șezătoarea Basarabiei” cu Ambasada Republicii Moldova la Geneva, membra comunității, Cristina Dan, a aplicat la un proiect organizat de Clubul Femeilor ONU (UNITED NATIONS WOMEN’S GUILD), cu sediul la Geneva. Ideea proiectului numit „ACASĂ, LA ORIGINI” este de a străbate raioanele Republicii Moldova în lung și-n lat și a pune pe roate, în localitățile unde se opresc, șezători. Astfel, comunitățile de șezători s-au creat, deocamdată, în trei raione: Călărași, Fălești și Râșcani. Mentorii, 10 femei, care merg prin aceste raioane, instruiesc comunitățile să brodeze cămăși cu altiță.

Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” a fost inclusă în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii, iar participarea la aceste instruiri și proiect ne crează un spirit de mândrie, că putem să fim parte a unei istorii tainice a cămășii care va rămâne în colecția privată, spre exemplu, la Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași, ne relatează directoarea Natalia Veleșca

Cristina Dan declară pentru COOLtura.infoNe propunem ca timp de un an de zile să  obținem rezultate, adică să avem câte o cămașă confecționată. Ca apoi să realizăm și o expoziție cu aceste cămăși ce vor fi brodate de femeile din raioanele în care am fost. Este un proiect de suflet, iar susținerea financiară ne permite să ajutăm femeile să obțină pânza, ața, cunoștințe și suportul necesar. Avem peste 40 de persoane participante la acest proiect, care s-au aventurat să încerce să coase o cămașă.

sursă foto: Muzeul Raional Lazăr Dubinovschi

Cămașa cu altiță” a fost inclusă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO. Decizia a fost luată la cea de-a 17-a sesiune a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, care se desfășoară la Rabat, Maroc. 

Comitetul a decis înscrierea elementului „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

Articol realizat de muzeograful Mariana Iurcu