A fost lansat Îndrumarul Ghidul de turism – promotorul localității tale

A fost lansat Îndrumarul Ghidul de turism – promotorul localității tale – autorul căruia este specialistul în turism, Mariana Iurcu. Îndrumarul ghizilor nu este dedicat doar ghizilor, dar poate fi răsfoit și de turiști, călători, de oaspeții CIT-urilor, dar și ghizilor voluntari. Potrivit Marianei Iurcu, prin acest manual toată lumea va înțelege cine suntem și ce misiune are ghidul de turism în Republica Moldova.

Ideea de a face acest îndrumar a venit din partea primăriei mun. Ungheni, în contextul inaugurării Centrului de Informare Turistică.

Mariana Iurcu, specialist de turism: „Când am fost contactată de Primăria Ungheni, mi-au explicat că vor să construiască un CIT în care să fie informat turistul, evident că m-am bucurat, deoarece acolo unde o localitate se dezvoltă pe domeniul turistic, eu sunt cea mai fericită. Industria turismului are mari șanse de dezvoltare la noi în țară, iar în fiecare raion trebuie să exista câte un CIT. Mai cu seamă și în regiune. Or, Ungheni (regiunea administrativ teritorială după reforma nouă) pare să fie regiunea cu potențial turistic ce cuprinde raioanele Călărași și Nisporeni.”

Îndrumarul este dedicat ghizilor ce vor să activeze în domeniu, și important de menționat că acest manual operațional vine mai mult să fie ca un îndrumar din punct de vedere comportamental, moral și etic al ghizilor de turism în activitățile sale.

Mariana Iurcu, specialist de turism: „E ca un premanual la care apelezi atunci când nu știi cum să procedezi, pentru că îndrumarul adună sfaturi și îndemnuri pentru a fi un bun și competent ghid al localității tale. Pentru a fi un bun ghid, evident trebuie să iei licență în turism sau ghid de turism. Dar îndrumarul e doar un ajutor, un supliment pentru cei ce vor să fie ghizi în localitățile lor. Poate au un alt job, dar au și pasiunea de călătorii, tocmai de aceea îndrumarul îi va ajuta să însușească abilități în plus. Iar cu speranța că doar activând suplimentar ca ghid se va îndrăgosti de această meserie și atunci va merge la instruirile propriu zise și vor lua licență.”

Autorul îndrumarului mai spune că lucrarea nu pretinde să fie ca o carte de căpătâi, este doar un ajutor în plus pentru ghizii în devenire.

Mariana Iurcu, specialist de turism: „Mai întâi vor răsfoi acest manual ce la sigur nu vor găsi noțiuni, norme și definiții dificile, nu se va speria de cât de multe trebuie să cunoască ghidul adevărat, și astfel vom cuceri tot mai mulți ghizi voluntari în a ghida locurile noastre de baștină. Este mai mult un îndrumar moral, decât un unul plin de noțiuni și normel legislative.”

Mariana Iurcu mai spune că, Republica Moldova duce lipsă de ghizi în localități, majoritatea dintre ei fiind concentrați la Chișinău, iar prin zonele rurale, centrele raionale lipsesc.

Mariana Iurcu, specialist de turism: „Spre exemplu, în raionul Călărași avem vreo trei ghizi, dar activează doar unul – eu. Ceilalți nu sunt activi sau sunt ghizi la structurile lor private. Nu ghidează pe întreg raionul. Și astfel se întâmplă în toată țara. Ori noi trebuie să înțelegem ca țara nu este doar Chișinău, dar este sudul, nordul Moldovei. Iată cu acest îndrumar îmi doresc să apară cât mai mulți ghizi. Și manualul îi va instrui pe moment până vor decide să avanseze în carieră.”

Precizăm faptul că, Centrul de Informare Turistică Ungheni a fost inaugurat pe 28 august 2023, cu prilejul Zilelor municipiului Ungheni. Acesta este amplasat în centrul municipiului, în scuarul „Grigore Vieru”, fiind construit conform celor mai bune practici din domeniu, îmbinând o infrastructură modernă cu elemente inovative. În cadrul Centrului, vizitatorii pot face cunoștință cu locațiile turistice atractive din raionul Ungheni și traseele turistice din regiune. De asemenea, Centrul are scopul de a promova potențialul turistic al raionului, inclusiv produsele fabricate în Ungheni.

O altă inovație a Centrului este turismul transfrontalier, astfel încât turiștii vor putea face cunoștință și cu potențiale atracții turistice care se află peste linia de hotar, în imediata vecinătate a regiunii Ungheni. Toate acestea, ulterior, vor contribui la creșterea economică sustenabilă a regiunii Ungheni.