Vioara a renăscut la Festivalul din Călărași

Republica Moldova se mândrește cu multe festivaluri și concursuri în care moldovenii se întrec la talente și declarații de dragoste față de un anumit domeniu. Poporul nostru este hărazit cu multe valori și talente muzicale, iar în Codrii Călărașului, astăzi, 3 iunie, a răsunat vioara ca o pasăre care prevestește primăvara.

Vioara – Regina Muzicii a fost aniversată din nou la Călărași, la cea de-a V-a ediție a festivalului concurs, unde mai mulți elevi din diferite școli de artă și muzică din țară s-au întrecut la sunete de vioară.

Arcușul cel mai iscusit a fost jurizat de un juriu cu nume sonore ca:

Mihail Agafița, director artistic și prim-dirijor al Orchestrei Simfonice, Maestru în Artă, Maestru al Poporului, membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova, cetățean de Onoare a raionului Călărași.

Ion Păcuraru, muzicolog și compozitor, Maestru în artă, fost Ministru al Culturii.

Vitalie Grib, profesor la Centrul de Excelență în Educația Artistică „Ștefan Neaga”, Lector Universitar al Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice, Șef Catedră „Muzică Populară”.

Vasile Toderașcu, fondator și directorul Festivalului – concurs al interpreților violoniști „Vladimir Dodon”, conducător al tarafului „Trandafir Moldovenesc” Târgu Ocna, jud. Bacău, România.

Ion Chitoroagă, directorul Școlii de Arte „George Enescu” Călărași.

Festivalul-concurs a adunat talente din Strășeni, Nisporeni, Șoldănești, Ungheni și Chișinau. Participanții s-au ales cu premii și cadouri, iar câștigătorii au fost:

Premiul mare dar și simpatia publicului – Michela

Premiul de exceleță – Andrian Cimpoi și Prihotcenco Sorina

Premiul întâi – Ciorici Ionuț

Premiul doi – Robu Mihaela și Brudari Maxim

Premiul trei – Suruceanu Cătălina, Calancea Andrei și Sanduleac Alexandru

Premiul special – Lupan Xenia

sursa foto: Centrul de Informare Turistică Călărași (facebook Călărași Tourist Information)

Festivalul-concurs al interpreților violoniști poartă numele lutierului-violonist și maestrului Vladimir Dodon, care s-a născut la Călărași pe 28 mai 1949-31 octombrie 2009, Omul care a făcut lemnul să cânte, supranumit și Stradivarius de Călărași.

AUTOR: Mariana Iurcu, muzeograf