Teatrele Naționale Românești se reunesc la cea de-a VII-a ediție. Artiștii vor juca pentru PACE, LIBERTATE și SPERANȚĂ

A venit momentul pentru cea de-a VII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care se va desfășura în perioada 15-28 septembrie 2022 sub genericul „ARTIȘTII PENTRU PACE, LIBERTATE, SPERANȚĂ”. Programul preliminar cuprinde 24 de spectacole în sălile de teatru, 9 audiții ale spectacolelor radiofonice, lansări de carte, proiecții de film, expoziții de fotografie, ateliere și master-class-uri, evenimente on-line, discuții, etc.

„În contextul războiului declanșat în Ucraina și a amenințărilor la adresa democrației și libertății venite din exterior, cultivarea prin artă a libertății de expresie și de creație, a gândirii independente, a spiritului critic a devenit o prioritate. Noi, oamenii de artă, simțim mai acut decât oricând imperativul de a menține credința și speranța că viața merită trăită în libertate, că prin violență, ură, teroare, prin „mână de fier” și agresiune militară nu poate fi construită o lume mai bună”, se menționează într-un comunicat al Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Acest regal teatral va întruni împreună, alături de teatrul gazdă – Teatrul Național „Mihai Eminescu” – 17 teatre de pe ambele maluri ale Prutului: Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Naţional Cluj-Napoca „Lucian Blaga”, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Teatrul Național Radiofonic din București – Radio România, Teatrul de Stat Constanța, precum și teatrele din Republica Moldova: Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Bălți, Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Cahul, Teatrul National „Eugène Ionesco”, Teatrul Național „Satiricus”, Teatrul „Luceafărul”, Teatrul „Alexei Mateevici”, Teatrul Fără Nume din Chișinău.

În semn de solidaritate cu cetățenii Ucrainei și de afirmare a unor idealuri comune, în cadrul Reuniunii va participa Teatrul Național Dramatic Academic „Ivan Franko” din Kiev

Evenimentul este organizat cu sprijinul Ministerelor Culturii din România și din Republica Moldova, al Institutului Cultural Român București și Chișinău, al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Al doilea an consecutiv Reuniunii Teatrelor Naționale se bucură de onoarea Înaltului Patronaj Prezidențial acordat de Președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, și de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, prin care se recunoaște prioritatea instrumentelor pașnice, conciliatoare și creatoare.

Organizarea ediției din acest an este o confirmare a susținerii oamenilor de cultură pentru decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană și este un pas concret pe acest drum care ni s-a deschis. Evenimentul este mai mult decât un festival teatral, este un spațiu al contactelor între oameni de cultură și spectatori, este un flux de energii artistice ce vine dinspre lumea occidentului ca o alternativă la propaganda războiul, este un generator de idei și creativitate, în care sunt încurajate dezbaterile libere, diversitatea de opinii, de forme și de limbaje.

Programul Reuniunii este dens, variat și, sperăm, interesant: 24 de spectacole în sălile de teatru, 9 audiții ale spectacolelor radiofonice, lansări de carte, proiecții de film, expoziții de fotografie, ateliere și master-class-uri, evenimente on-line, discuții, etc.

Cu detalii despre fiecare secțiune a programului Programul Reuniunii revenim.

Vă invităm să descoperiți oferta culturală aici: www.tnme.md/programul-reuniunii.