Sergiu Prodan: „Sistemul de salarizare în cultură este dezastruos. Abia acum lucrăm la o nouă metodologie de calcul a lefurilor”

Sistemul de salarizare în domeniul culturii este unul dezastruos. O declară chiar ministrul de profil, Sergiu Prodan. Potrivit oficialului, abia acum, ministerul are definitivată radiografia sistemului cultural și urmează să aplice noua metodologie de salarizare în cel mai scurt timp. Afirmațiile au fost făcute de șeful de la Cultură, Sergiu Prodan, în cadrul emisiunii Zi de Zi” de la Radio Moldova.

„Sistemul de calcul al acestor salarii este unul dezastruos. Atunci când s-a reorganizat întregul sistem. De la Întreprinderi de Stat, care erau teatrele, au fost trecute în categoria instituțiilor publice, la autogestiune. Dar fostele guvernări, cu tot respectul, nu au elaborat o metodologie de calcul a salariilor, reieșind din specificul acestor instituții, în baza legii în care au fost reorganizate. Au făcut o trimitere simplă la Legea nr. 270, care se referă la salarizarea în domeniul public și cumva se condceau de acea lege, care, de fapt, e un act ilegal. Statutul instituției publice e în baza unei legi, iar calcularea salariilor se face în baza altei legi”, mai spune Prodan.

A fost nevoie să treacă un an de zile ca abia acum ministerul de profil să intre în proces de elaborare a unui nou mecanism de calculare a lefurilor.

„Am studiat să nu greșim, am studiat să înțelegem unde sunt problemele, cum funcționează și unde vrem să ajungem. Cu siguranță, acum, pot declara că, radiografia sistemului culturii în Republica Moldova am făcut-o. Știm exact cum funcționează, știm exact diagnoza, știm exact ce tratament trebuie aplicat. Urmează în timp ct mai scurt să aplicăm acest tratament. Bineînțeles, ținând cont de problemele prin care trece Republica Moldova și zona noastră”, a mai declarat Sergiu Prodan în cadrul aceleași emisiuni.

De asemenea, ministrul Culturii a tras un semnal de alarmă și în ceea ce privește starea actuală a Caselor de Cultură din satele și raioanele Republicii Moldova.

„Astăzi, ministerul Culturii nu are niciun instrument de a influența activitatea culturală în teritoriu, în sate, în centre raionale. Noi, desigur, întreținem o anumită legătură cu direcțiile de cultură, dar ele nu sunt subordonate în niciun fel ministerului Culturii.

În mod normal ar trebui să fie un organism unic, un sistem nervos unic, astfel ca sub bagheta minsiterului Culturii, întregul organism, să înțeleagă ce se întâmplă. Ce facem noi acum. Acțiunile din nord trebuie sincronizate cu cele de la sud și circuitul sanguin în organism să aibă loc. Acum, casele de cultură sunt izolate. Ele trăiesc în mica lor lume, a APL-urilor de nivel 1 sau 2.

Noi ne-am ciocnit de faptul că în actele legislative, în toți acești ani, noțiunea de casă de cultură nu figura în nicio lege. Respectiv, când am încercat să aprobăm un regulament de funcționare a unei case de cultură nu am putut. Pentru că, nu poți face un regulament la o noțiune care nu e stipulată în cadrul normativ”, a conchis șeful de la Cultură.

Întreaga emisiune o puteți vedea mai jos: