Sergiu Prodan: „În vremuri grele cultura suferă cel mai mult, dar ea nu trebuie să lipsească, pentru că ea salvează”

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a vorbit în cadrul Ședinței de totalizare – „Un an de guvernare solidară cu oamenii” despre ce a reușit Ministerul Culturii să realizeze în tot acest timp.

Ministrul a specificat faptul că instituția pe care o conduce și-a început activitatea, în august 2021, cu șase oameni angajați:

„În toată această perioadă, de rând cu proiectele în derulare pentru toate cele trei direcții de activitate: Arte și industrii creative, Patrimoniu cultural și Turism, s-a făcut și o radiografie a domeniului. Ministerul a reușit, între timp să formeze și să  consolideze echipa, care astăzi are 35 de angajați.

Printre inițiativele legislative cu care ne mândrim astăzi, sunt Voucherele culturale pentru tineri. Banii, 1000 de lei, vor ajunge în contul guvernamental al tinerilor la împlinirea vârstei de 18 ani, iar printr-o aplicație, care este acum în process de elaborare, aceștia vor putea accesa din lista de servicii și produse culturale, pe cele de care au nevoie, timp de un an: cărți, bilete la spectacole și expoziții.

Am reușit, de asemenea să obținem finanțare pentru producția noilor spectacole teatrale și concertistice, în bază de concurs (15 mln de lei în 2022), și pentru atragerea investițiilor în producția de film, prin adaptarea cadrului legislativ, elaborarea noului Regulament de activitate a Centrului Național al Cinematografiei, pe de o parte, și să încurajăm atragerea investițiilor în cinematografie prin Legea Cash-Rebate, de cealaltă parte, (cu un buget inițial de 2 mln de lei)

Am reușit să aducem în ordine Regulamentul de editare a cărții naționale și să legalizăm  prezența în Legea Culturii modificată a „Caselor de cultură”. Ceea ce urmează să întreprindem în timpul imediat următor, este să revedem mecanismul de salarizare a oamenilor de cultură, a artiștilor, și să continuăm proiectele bune.

Vrem să facem ordine în Registrul monumentelor ocrotite de stat, la care se lucrează, pentru a fi public, digitizat, cu adrese actualizate, pentru că și aici, s-au pus virgule, de către oameni nepăsători și cu rele intenții și avem ce avem la moment. Apropo, am revăzut deciziile Consiliului Național al Monumentelor Istorice din anul 2021, „perioada gri” și am adresat raportul organelor competente. Astăzi CNMI activează absolute transparent, dar deciziile fostelor componențe își au ecoul și ne afectează iremediabil imaginea.

O veste bună e că am reușit să aducem Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice „acasă”, în febra  culturii, prin revenirea AMTAP, dar și al Institutului Patrimoniului în subordinea Ministerului Culturii. Astfel, îmbinând arta, cu studiile și cercetarea, cred că vom reuși mult mai multe.

Nu în ultimul rând, mă voi referi și la Departamentul turismului în subordinea Ministerului Culturii. Este în curs de elaborare Strategia dezvoltării sectorului până în anul 2030, care urmează să facă o sinergie între artă, patrimoniu și servicii turistice, pentru că avem cu ce și pentru cine. Astfel, vom institui un Oficiu Național al Turismului și Industriilor Creative, care va aduce acasă experiența și bunele practici internaționale în domeniu.”

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, s-a interest referitor la reconstrucția Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, mistuite în flăcări acum aproape doi ani. 

„Vom lansa în luna septembrie un concurs internațional al proiectelor de reconstrucție a Filarmonicii. Formăm și un Consiliu Mandatar în acest sens, pentru a provoca cei mai buni arhitecți în domeniul proiectării clădirilor cu cerințe acustice și, totodată, să pornim o campanie națională, asemeni celei din perioada construcției Ateneului Român („Un leu pentru Ateneu”), astfel încât fiecare cetățean, dar și vocile sonore ale scenei din țară și de peste hotare să se simtă onorate să fi contribuit la această misiune națională.” – a răspuns Ministrul Prodan.  

Precizăm că, bilanțul activității ministerului Culturii timp de un an de zile a fost făcut în termeni sumari la o ședință de totalizare cu genericul „Un an de guvernare solidară cu oamenii”, unde fiecare șef al ministerelor din cadrul guvernului Gavriliță au punctat activitățile lor, mai puțin s-au referit la restanțe și la problemele cu care se confruntă.