Redescoperă Crăciunul de altădată, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită publicul la expoziția cu genericul „SĂ REDESCOPERIM CRĂCIUNUL DE ALTĂ DATĂ”.

Dat fiind faptul că generații întregi n-au avut posibilitate să cunoască, în condițiile regimului sovietic, bogatele și variatele creații populare, prețioasele datini ale Nașterii Mântuitorului, xpoziția are drept scop redescoperirea valorilor tradiționale, a obiceiurilor de iarnă autentice locale, promovarea și orientarea acestora spre tânăra generație, pentru păstrarea și punerea în valoare a creațiilor populare autentice, a obiceiurilor și tradițiilor românești prin documentele din colecțiile  BNRM.

Expoziția cuprinde circa 90 de documente care reflectă tradițiile și obiceiurile de Crăciun și este structurată în 2 compartimente:

·         Tradițiile și obiceiurile creștine ale sărbătorilor de iarnă la români;

·         Colindă-mă, Doamne, colindă!

  Sunt expuse cercetări vizând tradițiile sărbătorilor de iarnă la români, printre care se regăsesc volumele  semnate de Nicolae Băieșu „Sărbători domnești”; monografia„Sărbătoarea Nașterii Domnului” de dr. Dan Alexandru Streza care prezintă rezultatul investigațiilor privitoare la „originea, evoluția și importanța în cadrul anului liturgic”; „Crăciunul regal”, un album semnat de principesa Margareta a României și principele Radu al României, care prezintă o călătorie de un secol și jumătate cu generațiile Familiei Regale, 150 de Crăciunuri regale din istoria României; culegeri de colinde editate în diferite timpuri; cărți cu preparate culinare ce respectă calendarul religios a postului de Crăciun și bucătăria sărbătorii; cărți poștale și bibelouri cu tematica sărbătorilor de iarnă.

 Expoziția poate fi vizitată până pe data de 15 ianuarie 2023, în blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”), spațiul expozițional etajul 2.