Pastele Blajinilor între mit, folclor și creștinism.

Credinţele despre blajini sunt multe şi contradictorii. Blajinii, oameni blânzi şi paşnici, s-ar afla într-o lume îndepărtată, la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului. Ei sunt anunţaţi că a sosit Paştele de către oameni, care aruncă în apele curgătoare coji de ouă sparte în timpul înroşitului sau la prepararea alimentelor rituale (cozonaci, pască).

În folclor, Blajinii mai sunt cunoscuţi şi sub numele de Paștele Rohmanilor. Paştele Blajinilor este o sărbătoare populară care nu are o rânduială specifică în tipicul bisericesc. În credinţa ortodoxă se pune accent şi pe cultul morţilor. Paştele Blajinilor sau Paştele morţilor ori Paştele Mic reprezintă în sine amintirea tuturor celor ce au adormit întru Domnul, fie ei pregătiţi – spovediţi, împărtăşiţi şi cu lumânare – sau nepregătiţi. Credincioşii depun ofrande pe morminte, bocesc morţii, împart pomeni, întind mese festive în cimitir, lângă biserică sau la iarbă verde.

sursa foto: Muzeul Național al Țăranului Român

În mitologia română și basarabeană, Blajini („cei blânzi/cu inimă bună”) sunt creaturi care locuiesc în lumea care este o imagine în oglindă noastră. Sunt descriși ca fiind antropomorfi și scunzi. Diferite surse îi descriu ca având un mare respect pentru Dumnezeu/Zei și ducând o viață fără păcat. Cu toate acestea, printre altele, Blajini sunt menționați ca copii morți care nu au primit binecuvântarea Duhului Sfânt.

sursa foto: Muzeul Național al Țăranului Român

Paștele Blajinilor pare a fi o sărbătoare ce doar Basarabenii au pastrat-o în ani și nu toți cred că ea este una creștină, dar ce cunoaștem noi despre această sărbatoare??!

Paștile Blajinilor este o sărbătoare religioasă, considerată de unii ca fiind creștină, iar de alții ca fiind o sărbătoare cu rădăcini păgâne cu influențe creștine considerabile. De Paștile Blajinilor credincioșii vizitează mormintele rudelor/apropiaților de la cimitire, le aduc în ordine, iar după slujbă preoții săvârșesc sfințirea lor. Tradițional, Paștile Blajinilor se sărbătorește în lunea de după Duminica Tomii, la o săptămână de la Învierea Domnului, Paștile propriu-zis.

În perioada comunistă sărbătoarea nu se putea ținea lunea, aceasta fiind zi de muncă, de aceea a apărut obiceiul de a pomeni pe cei răposați duminica, zi oficială de odihnă, ceea ce nu corespunde tradițiilor populare ortodoxe.

sursa foto: facebook Pavel Munteanu

sursa foto: facebook Pavel Munteanu
sursă foto: internet