Nouă milioane de pagini digitizate la Biblioteca Centrală a Universității „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca

Studenții clujeni nu mai au nevoie să vină la Biblioteca Centrală a Universității „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca pentru a consulta cursuri și manuale, căci în timpul pandemiei – iată o frumoasă materializare a zicalei „Tot răul spre bine” – BCU a digitizat nu mai puțin de 9 milioane de pagini, pe care le pot consulta de oriunde s-ar afla, scrie portalul ziarullumina.ro.

Biblioteca studențească a Clujului a fost înființată în 1872, actualul sediu a fost inaugurat în 1909, iar în 1920 a fost vizitată de regele Ferdinand I al României și regina Maria, împreună cu importanți membri ai guvernului. În 1922-1923, cărturarul moldovean Gheorghe Sion a donat bibliotecii 4.500 de cărţi, 2.000 de stampe, câteva sute de fotografii, 200 de hărţi, monede şi mărci poştale. În 1952, Lucian Blaga, exclus din Universitate de către regimul comunist, îşi găsește refugiul aici, în mica încăpere alăturată sălii de conferințe, supranumită de poet „sub nebănuitele trepte”. Aici, până în vara lui 1954, traduce din Faustul lui Goethe.

O sală specială este cea a documentelor foarte vechi și foarte valoroase, începând cu o serie de breviare în limba latină, cărți de rugăciuni pentru clerici provenind din Flandra, Belgia sau Franța. De pe teritoriul țării noastre, cele mai vechi manuscrise, în limba slavonă, sunt din secolul 15.

Manuscrisele și volumele medievale sunt și ele digitizate, dar – ne-au explicat gazdele noastre – pot fi puse și fizic la dispoziția cercetătorilor care vor să studieze hârtia, textura paginilor, filigranele și alte caracteristici materiale.

Înainte de-a părăsi biblioteca, ieșind în Piața Lucian Blaga, ne-am abătut un minut și prin cafeneaua de la parter, dotată cu terasă în curtea interioară, pentru a respira un pic atmosfera studențească…

Întregul reportaj îl puteți citi pe ziarullumina.ro.