„Noi ne tragem dintr-un popor harnic și iubitor de frumos…”. Află povestea de viață a meșteriței populare Viorica Vizitiu

Jumătate de viață dedicată broderiei. Așa poate fi descrisă scurt viața meșterului popular Viorica Vizitiu, cea care de mai bine de 20 de ani mânuiește acul și crează adevărate capodopere de artă. Această pasiune a venit târziu în viața ei, drept urmare a unei boli grave.

Viorica Vizitiu: La sfârșitul anilor 90 am fost diagnosticată cu o boală crâncenă. Eram nevoită să stau mai mereu în casă, găsindu-mi astfel hobby-ul, care pe parcurs a devenit sursa mea de existență și alinarea celor mai triste zile. A devenit ocupația mea de bază din întâmplare, atunci când am fost sfătuită de niște cunoscuți să merg la piață cu câteva coșuri de pernă. Nu mă așteptam ca cineva să aprecieze lucrările mele, dar am rămas complet uimită, când am văzut câți oameni sunt interesați. Așa am început să brodez tot mai mult și să primesc tot mai multe comenzi.

Gama de produse este foarte diversă, iar calitatea este pusă totdeuna pe primul loc de către meșteriță.

Viorica Vizitiu: Am început cu lenjerie de pat, dar pe parcurs am fost deschisă la noi produse. Așa am început să brodez fețe de masă, draperii, costume tradiționale și chiar și haine simple. Sunt mereu experiențe diverse și nu reușești să te plictisești, pentru că fiecare lucrare este inedită. Ochiul nu reușește să se plictisească, iar mâna lucrează cu mare plăcere.

Lucrul popular este întotdeauna lucru de jertfă, așa cum este și în cazul meșteriței.

Viorica Vizitiu: Am petrecut nopți întregi brodând. În primul rând respect orice comandă și îmi dau silința să realizez lucrarea în termenul cuvenit. Alteori, nu pot să mă pun la culcare, până nu văd rezultatul muncii, sau n u se primește un detaliu așa cum îmi doresc. Pur și simplu mă gândesc toată noaptea cum ar fi trebuit să arate, sau cum ar fi trebuit de făcut, iar atunci mă pun din nou pe treabă.

A trecut prin moment teribile, dar niciodată nu s-a dat bătută, devenind din ce în ce mai puternică, cu fiecare zi.

Viorica Vizitiu: Ambii fii ai mei au decedat. Durerea este enormă, iar inima de mamă plânge neîncetat, însă nu mă pot da bătută. Nu îmi pot permite acest lucru! Am o fiică și două nepoțele pentru care trebuie să merg înainte. Desigur, broderia mă ajută să merg mai departe, să uit toate lucrurile și să mă focusez pe artă. De asemenea, credința în Dumnezeu ma ajutat foarte mult. Sufăr, dar trebuie să merg înainte. Este datori mea în această lume să trăiesc demn fiecare zi.

Transmite arta broderiei mai departe, zbătându-se ca acest meșteșug să nu dispară.

Viorica Vizitiu: Am două ucenițe pe care le învăț absolut tot ce știu, cu mare bucurie. Mă bucur că am pe cine învăța și că extistă dorința. Tot ele mă ajută și la comenzile primite, pentru că de una singură nu le-aș reuși. Acum îmi vine foarte greu cu materia primă, pentru că înainte cumpăram ața in Ucraina, dar încerc să fac față și să găsesc alternative. Sper mult că se va stabiliza situația și voi continua meșteșugul.

Păstrarea tradițiilor și a meșteșugurilor populare, dar și transmiterea acestora viitoarelor generații are un rol important pentru noi. Care este acesta ne spune Viorica Vizitiu:

Noi ne tragem dintr-un popor harnic și iubitor de frumos. Aceste tradiții, obiceiuri și meșteșuguri sunt seva vieții pe acest pământ. Este trist faptul, că devin din ce în ce mai apreciate de alte națiuni, numai nu de fiii acestui neam. Tradițiile nu mor niciodată, dar demnitatea națională este în pericol. Păstrați ceea ce ați primit ca moștenire. Suntem adevărați norocoși. Iubiți neamul și țara. Doar în acest caz cultura și tradițiile vor dăinui.