Noaptea Muzeelor, marcată cu evenimente inedite și la Călărași

Muzeele din Republica Moldova, în ediția din acest an, au participat într-o ediție comună cu cele din România la Noaptea Muzeelor. Astfel, Călărași s-a alăturat acestei inițiative, având un șir de activități dedicate Zilei Internaționale a Nopții Muzeelor.

La Muzeul ”Casa Părintească” din satul Palanca, a fost pregătit un program plin de surprize pentru vizitatori: expoziții cu atelier de ouă încondeiate și atelierul panușițelor de la Săseni, prezentarea meșterilor populari, a vinurilor artizanale, târgul deliciilor palancene și cântece Pascale. Iar spre final au avut și un rug cum doar la Palanca se face.

sursa foto: internet/facebook

Cea de-a șaptea ediție a Nopții Muzeelor, reprezentanții Muzeului de Istorie și Etnografie orașul Călărași au decis să marcheze evenimentul printr-o ceremonie de premiere a donatorilor fideli și voluntari activi, ce au îmbogățit instituția muzeală în cei opt ani de la fondare. Totodată, programul a continuat cu expoziția de hărți ale Moldovei și ale Călărașului, expuse cu prilejul evenimentului. În tronsonul orelor 20:00-23:00 au fost derulate un șir de filme documentare, istorice și artistice.

sursa foto: Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași (MIEC)
sursa foto: MIEC
sursa foto: MIEC (fotograf Andrian Rusu)

Programul este organizat în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor, realizat în colaborare cu Primăria orașului Călărași, Consiliul raional Călărași, dar și cu Asociația Muzeelor din România. Prin această inițiativă se dorește promovarea patrimoniului muzeal din țară.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment care se află la a XIX-a ediție, fiind inițiat de Ministerul Culturii din Franța, iar în prezent patronat de către UNESCO, Consiliul Europei și Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

AUTOR: Mariana Iurcu