Noaptea Muzeelor 2023 va avea loc pe 13 mai, într-o ediţie inedită în România şi Republica Moldova

„Noaptea Muzeelor” este un eveniment anual care are loc în România și în alte țări europene, în cadrul căruia muzeele și instituțiile culturale își deschid ușile gratuit în timpul nopții.

În timpul „Noptii Muzeelor”, vizitatorii pot explora gratuit muzeele, galeriile de artă și alte instituții culturale din țară și pot participa la o serie de evenimente și activități speciale care sunt organizate de obicei pentru această ocazie.

Evenimentul a devenit foarte popular în ultimii ani și atrage un număr mare de vizitatori, fiind considerat unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului în România.

Noaptea Muzeelor – ediţia a 19-a va avea loc, pe 13 mai, în muzee din România şi Republica Moldova şi va aduce publicului expoziţii, intervenţii culturale şi experimente artistice, proiecţii, prezentări, spectacole, ateliere, animaţii stradale şi interioare, concerte sau tururi interactive.

‘Anul acesta, în premieră, muzee din Republica Moldova s-au alăturat proiectului, pentru o ediţie comună cu România a Nopţii Muzeelor. Astfel, muzeele de peste Prut înscrise vor beneficia de promovare şi de reprezentare alături de cele din România, în cadrul platformei comune noapteamuzeelor.org’, au transmis organizatorii, citați de Agerpres.

Ca în fiecare an, muzeele, dar şi spaţiile expoziţionale alternative se vor întrece pentru a propune programe surprinzătoare pentru toate vârstele.

‘Pe 13 mai, până după miezul nopţii, vizitatorii sunt invitaţi să-şi pregătească încălţămintea cea mai comodă şi să exploreze colecţiile fascinante ale muzeelor sau să se bucure de intervenţiile artistice şi de reprezentaţiile propuse de spaţiile culturale partenere.

Vor fi organizate sute de evenimente speciale în spaţii muzeale, în observatoare astronomice, în spaţii de catedrale, biserici şi sinagogi, în teatre, atenee, mausolee, în primării, în castele, palate şi cetăţi, turnuri şi bastioane, în biblioteci, în studiouri de creaţie, centre culturale, în şcoli şi universităţi, în decupaje urbane creative, în spaţii de ştiinţă şi experimentare, în spaţii ale memoriei istorice, în pavilioane şi galerii de artă, în case de licitaţii şi târguri de artă, în case pentru îngrijirea bătrânilor sau în mori de hârtie. Noaptea Muzeelor va fi peste tot’, se precizează în comunicat.

Invitatul special al acestei ediţii este War Childhood Museum (‘Muzeul Copilăriei în Vreme de Război’), faimosul muzeu din Sarajevo dedicat memoriei copiilor care au trecut prin experienţa războiului.

Noaptea Muzeelor este organizată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) şi a devenit, în ultimele aproape două decenii, una dintre cele mai puternice mărci culturale, un adevărat fenomen social, cu o audienţă de un milion de persoane la nivelul întregii ţări, scire portalul antenasatelor.ro.