Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a fost REDENUMIT în Muzeul Național al Literaturii Române

Instituția Publică Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a fost redenumită. Astfel, entitatea muzeală va purta de azi încolo numele de „Muzeul Național al Literaturii Române”.

Se întâmplă pentru că, din cele 157.251 piese în patrimoniul instituției, doar 244 sunt în strânsă legătură cu viața și activitatea scriitorului Mihail Kogălniceanu, ceea ce are un efect implicit de îngustare a sferei de activitate a Muzeului.

Această schimbare deja e a cincea la număr de la fondarea instituției.

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a fost înființat în scopul de a studia, descoperi, aduna și conserva patrimoniul literar-cultural-artistic din Moldova medievală, modernă și contemporană, prin cercetarea teritoriilor populate de români în stânga Prutului și dincolo de frontierele RSSM, unde au activat reprezentanți ai acestora (regiunile Cernăuți și Odesa din cadrul RSS Ucrainene sau RSFS Rusă).

Obiectivele actuale ale Muzeului sunt următoarele:

  • adunarea, conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului literar-artistic din acest spațiu;
  • studierea obiectelor de patrimoniu literar-artistic și accesibilizarea acestora;
  • diseminarea informației despre obiectele de patrimoniu din fondurile Muzeului cu scopul educării publicului, prin organizarea de expoziții, medalioane literare, colocvii și conferințe;
  • cultivarea interesului publicului larg pentru literatură și artă prin organizarea de concursuri tematice adresate diferitor categorii de vârstă.