Maria Pilchin: „Copiii, adolescenții știu să citească, dar nu sunt capabili să înțeleagă ce au citit”

Scriitoarea Maria Pilchin vorbește într-un interviu pentru radiochisinau.md despre importanța lecturii și valențele acestei activități.

Maria Pilchin: Vara aduce un tip de lectură specific – lectura de vacanță pentru elevi și studenți pentru că are o recomandare din partea profesoarei lui, și mi se pare binevenită o astfel de lectură, care disciplinează, organizează, chiar dacă cineva ar putea reproșa că lectura obligatorie este ca și dragostea obligatorie. Totuși lectura are nevoie de o anumită disciplină care să fie cultivată la o anumită vârstă, și acest lucru se întâmplă.

Întrebată ce facem în situația când nu ne place să citim?, Maria Pilchin răspunde: Să știți că în marketing există noțiunea de „grup de referință” sau o comunitate care pedalează pe sentimentul de apartenență unui grup Și iată în momentul când o persoană nu citește, nimerește într-un grup, fie că e vorba de o clasă, o gașcă de adolescenți, sau un grup elitist, într-o redacție de exemplu, patru prietene care ies la o cafea și discută despre o carte pe care o citesc pe parcursul a două săptămâni. Iată anume grație acestui grup de apartenență lectura este îndrăgită și de cei mai pasivi, sau care nu au gustat încă din acest fior. Pentru că lectura, din momentul când începe să îți placă, există un soi de dependență. Atunci când celebritățile  vor citi, oamenii noștri de afaceri  vor citi, oamenii noștri politici vor citi, nu doar oamenii de litere vor citi, atunci va citi întreaga societate, pentru că mesajul pe care îl va transmite comunitatea înseamnă unul de apartenență.

Interviul integral oferit de Maria Pilchin îl găsiți pe portalul radiochisinau.md.