Liviu Lazăr: „Nu mă pot opri din scris. E ca un drog”

COOLtura: De unde a venit pasiunea pentru scriitură?

Liviu Lazăr: Eram mic atunci când pasiunea de scriitură mi-a umplut inima. Eram în clasele primare și tot aveam obiceiul de a compune câteva versuri, iar cel mai înverșunat fan al poeziilor mele era prima mea învățătoare. Ea a fost baza carierei mele în calitate de scriitor, iar ceilalți profesori de limba română doar au păstrat în mine focul pasiunii pentru cuvinte și m-au încurajat cum nimeni în lume nu a mai făcut-o.

COOLtura: Ce te insipră cel mai mult atunci când scrii?

Liviu Lazăr: Niciodată nu m-am gândit ce m-a inspirat pe mine, ca scriitor. Cel mai probabil sunt oamenii. Am avut parte de oameni atât de frumoși în jurul meu, încât am dorit să-i imortalizez pentru o veșnicie și am făcut-o scriind o carte. Oamenii m-au făcut  să îmi doresc să scriu mai mult, dar tot oamenii sunt și sursa principală de deznădejde.

COOLtura: Aș vrea să ne povestești, pe scurt, despre lucrarea ta “În lacrimile tale de înger”. Cât timp ai lucrat la ea etc.?

Liviu Lazăr: „În lacrimile tale de înger” este un roman de dragoste și fantezie. Eroii principali, Bianca și Edgar, reprezintă diversitatea întregii lumi. Deși pare doar o povestire fantastică, un pic mai neobișnuită după conținut, totuși această carte ajută la liniștirea spiritelor interioare. Am lucrat la ea timp de o jumate de an, dar cu mari pauze. La început era mult mai mare și mult mai multe întâmplări, dar frica față de public m-a făut să tai multe lucruri. Îmi iau acum revanșa și scriu de două ori mai mult!

COOLtura: Ce semnifică titul acestei lucrări?

Liviu Lazăr: Inițial, romanul purta titlul „Povestea unui Înger”. Un pic banal și prea simplu. Totuși, romanul este despre durerea unei persoane, despre dificultăți și despre bunătate, ajungând să fie toate plătite cu lacrimile frumoasei Bianca. Lacrimile au un preț, fie că sunt de bucurie, fie că sunt de tristețe… Lacrimile unui înger, plătesc pentru toate, aducând dragostea.

COOLtura: Care a fost feedback-ul la această carte, după ce ai lansat-o?

Liviu Lazăr: Nu am avut vreodată în plan să lansez această carte. Am avut noroc de o bună prietenă, care într-o seară răcoroasă de iarnă, a citit schița povestirii mele și m-a îndemnat să o lansez.  Am fost mereu o fire închisă, cu frică de orice cuvânt în adresa mea. Lansând această carte, sufletul îmi era plin de frică, dar era în zadar. A fost așa un boom de emoții, mulțumiri și admirație! Cititorii erau atât de entuziasmați! Erau atât de mulți și atât de însetați de ceva nou, de lecturț modernă. Atunci am înțeles că trebuie să îmi continui misiunea.

COOLtura: La ce lucrează acum Liviu Lazăr? Să ne așteptăm la noi apariții editorial?

Liviu Lazăr: Acum lucrez la mai multe lucrări odată. Verific cea de a doua parte a romanului „În lacrimile tale de înger”, redactez un volum de poezii și lucrez la un roman nou, cu motive orientale, care cu sigranță va avea aceeași atracție la public, poate chiar și mai mare! Nu pot să nu mai scriu! E ca un drog! Simt această nevoie într-una și ori de câte ori am ocazia, pun mâna pe calculator și scriu.

COOLtura: Ce înseamnă pentru tine a fi un tânăr îndrăgostit de cultură și frumos, într-o lume accelerată și plină de mesaje mai degrabă gen “fast-food”?

Liviu Lazăr: Mă bucur că m-am născut în era tehnologiilor și am atâtea posibilități, dar să fii om al artei în secolul 21 este o jertfă adevărată. Tinerii sunt legați de tehnologie, lumea este prea grăbită și se tot duce în prăpastie. Oamenii culturii sunt oameni de jertfă. Nu mai sunt apreciați și nici susținuți la justa lor valoare, cu toate că duc un rol deosebit de important pentru societate: păstrarea valorilor culturale.

COOLtura: Un mesaj pentru cei care ne citesc în aceste momente. Îți mulțumesc

Liviu Lazăr: Lucrurile încă pot fi schimbate. Citiți cărți, ascultați muzică bună, savurați o cafea și faceți un puțin pentru cultură: observați-o. Este în mâinile voastre soarta întregii lumi. O lume fără cultură este o lume pierdută, fără trecut și fără viitor. Fiți prudenți! Iubiți cu adevărat! Iubiți viața și oamenii care vă înconjoară! Aduceți înapoi la modă cultura!