IA sărbătorită astăzi pe rețelele de socializare!

foto: icr.ro

Dis de dimineață, oamenii remarcabili ai Moldovei, interpreții de muzică populară, oamenii culturii și instituții culturale au ținut să aducă un omagiu IEi naționale prin mici postări pe rețelelele de socializare.

   Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași a postat cu această ocazie câteva poze excepționale, prin care a încercat să evidențieze importanța portului popular, dar și valorile transmise de straiele naționale, totodată venind și cu un scurt istoric despre această sărbătoare universală.

Renumita interpretă de muzică populară Suzana Popescu a postat și ea o poză îmbrăcată în IE, menționând, că o poartă cu mândrie, așa cum poate fi și observat în majoritatea pozelor sale de pe rețelele de socializare.

Ioana Căpraru  a ținut să felicite urmăritorii cu prilejul acestei frumoase sărbători, atașând și niște poze în straie naționale.

IA a fost purtată de personalități celebre, cunoscute în toată lumea, precum este Adelle,  Nicole Kidman, Kate Moss, Emma Watson, Emma Stone și Sharon Stone.  De asemenea, aceasta a fost purtată cu deosebită mândrie de Regina Maria a României, cea care a adus valoarea IEi din prezent, ducând numele neamului românesc în lume și întărind bazele culturii naționale prin portul național.

MS Regina Maria

IA națională a devenit un simbol al promovării valorilor naționale pentru poporul românesc din toată lumea, având o însemnătate sufletească aparte. Ziua universală a IEi este sărbătorită anual pe data de 24 iunie, de Sânziene, sau de Drăgaica, cum i se mai spune în popor. Astăzi se consideră că plantele vindecătoare primesc puteri lecuitoare. De asemenea, se consideră că fiecare IE are brodate simboluri magice, care păzesc de rele și de ghinion.