Funcționalitatea claselor bilingve în Republica Moldova, prezentată pentru prima oară la un Forum internațional

O delegație a Republicii Moldova, formată din Coordonatorul proiectului Clase bilingve francofone la Alianța Franceză din Moldova, Ghenadie Râbacov, profesoara de limbă franceză de la Liceul „Ion Luca Caragiale” din Orhei și elevii Andreea Cordun (Liceul „Mihai Eminescu” din Bălți) și Bogdan Guțu (Liceul „Gheorghe Asachi” din Chișinău) a participat, cu acordul Ministerului Educației și Cercetării, la prima ediție a Forumului regional Génération LabelFrancEducation, care s-a desfășurat în zilele de 6 și 7 octombrie la Varna, Bulgaria.

Pe parcursul celor două zile ale Forumului, participanții au discutat despre funcționarea claselor bilingve în diferite țări ale Europei, importanța creării unei rețele a elevilor din instituțiile deținătoare ale mărcii de calitate LabelFrancEducation și despre posibilitățile de soluționare a problemelor comune.

Tematicile abordate în cadrul reuniunilor și atelierelor de formare și reflecție au fost actuale și diverse: franceza ca atu profesional și limbă a viitorului, animarea unei rețele bilingve, managementul proiectelor regionale, instrumente digitale pentru studiile de și în limba franceză, digitalizarea, dezvoltarea competențelor interculturale la elevi, educația mediatică, ș.a. Toate acestea în sensul mutualizării pentru învățământul bilingv francofon.

Forumul de la Varna a reunit elevi, însoțiți de cadre didactice din 28 de instituții labelizate, precum și reprezentanți ai ambasadelor statului francez, responsabili de cooperare educativă, și ai Institutelor Franceze din 13 țări europene: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Ungaria, Lituania, Macedonia de Nord, R. Moldova, Polonia, Republica Cehă, România, Serbia și Slovacia.

Evenimentul a fost organizat de către Institutul Francez din Bulgaria, cu sprijinul Ministerului Europei și Afacerilor Externe al Franței (MEAE), Institutului Francez de la Paris, Agenției pentru Învățământul Francez în Străinătate (Agence pour l’enseignement français à l’étranger – AEFE), în parteneriat cu France Education International și Centrul de educație media și informațională al Franței.

Acesta s-a înscris în celebrarea a 10 ani a mărcii de calitate LabelFrancEducation. Cinci din cele șapte licee cu clase bilingve francofone din Republica Moldova dețin această marcă a excelenței, atribuită de MEAE prin intermediul AEFE.

Clasele bilingve francofone este un proiect educațional susținut de către Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ambasada Franței în Republica Moldova, Alianța Franceză din Moldova, Organizația Internațională a Francofoniei și Agenția Universitară a Francofoniei.