Forumul Patrimoniului Cultural Imaterial al Moldovei 2023.

La Chișinău a avut loc cea de-a IV-a ediție a Forumului Patrimoniului Cultural Imaterial, eveniment de importanță culturală pentru îmbunătățirea politicilor culturale de prezervare a identității naționale în condițiile de globalizare: păstrarea artelor tradiționale, a cunoștințelor, abilităților, instituțiilor sociale și cultural tradiționale.

Cu prilejul celebrării a 20 de ani ai Convenției UNESCO privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial al umanității, în ziua de 27 aprilie 2023, la organizarea celei de-a IV-a ediţii a Forumului Patrimoniului Cultural Imaterial, găzduit și susținut de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, 6 meșteri populari au primit Titlul Onorific de Purtător de Tezaur Uman Viu, iar comunităților și meșterilor semnatari susținători ai nominalizărilor în Lista UNESCO le-au fost înmânate certificate de înscriere în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

sursă foto: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

La eveniment au participat specialiști în cultură, meșteri populari, reprezentanți ai comunităților locale, cercetători etc, iar șase meșteri populari au  primit certificatele de Purtător de Tezaur Uman Viu, iar Călărași anul curent s-a învrednicit cu titlul onorific a doi meșteri renumiți, Tatiana Popa și Vasilii Gonceari.

sursă foto: MNEIN

În cadrul evenimentului au luat cuvânt: Petru VICOL, director general al MNEIN, doamna Svetlana POCIUMBAN, șef Direcție Patrimoniu Cultural al Ministerului Culturii al Republicii Moldova, doamna Silvia ZAGOREANU, directoare a CNCPPCI și dl. Constantin RUSNAC, secretarul general al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO, subliniind necesitatea și importanța salvgardării patrimoniului cultural imaterial.

sursă foto: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

În cadrul sesiunii de comunicări a fost analizată situația elementelor înscrise în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității: „Colindatul de ceată bărbătească”; „Tehnici tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova”; „Practici culturale asociate zilei de 1 martie”; „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”. De asemenea, participanții au elaborat recomandări privind înscrierea de noi elemente în Lista reprezentativă UNESCO.