Fii ambasador turistic al localității tale. Ia-ți „Pașaportul Călătorului”

Orice călătorie, vizită sau istorie dintr-o localitate sau alta poate deveni mai intersantă și utilă dacă ai la îndemnă „Pașaportul Călătorului” – o broșură comodă și unde găsiți o listă întreagă de ghizi și muzeografi care sunt activi pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, aflați și ce muzee puteți vizita în cazul în care v-ați pomenit într-un oraș sau sat din țara noastră.

Periplul vostru turistic, tot prin intermediul acestui pașaport al călătorului, devine interesant îndată ce contactați ghizii de turism sau voluntarii din acest sector. Datele lor de contact le găsiți în această broșură.

„Pașaportul Călătorului” este realizată de muzeograful și ghidul de turism Mariana Iurcu. Autoarea spune că și-a dorit prin această lucrare să concentreze cât mai multe date și informații despre muzeografi, ghizi, voluntari de turism din Republica Moldova, care activează și promovează turismul prin ghidare și informarea turiștilor străini și băștinași.

Mariana Iurcu, muzeograf: „Broșura a apărut în urma călătoriilor noastre pe parcursul anului, când m-am ciocnit eu însumi că nu există o lista de ghizi, muzeografi în spațiu online, și anume ghizi din nordul și sudul Moldovei, pentru că cei de la centru, cumva, ei sunt și lucrează fie pentru ei, fie pentru agențiile de turism.”

De asemenea, autoarea „Pașaportul Călătorului” spune că, această broșură a apărut din dorința de a continua proiectul #museuminfotur.

Mariana Iurcu, muzeograf: „Se știe că unele muzee din țară au devenit și centre de informare turistică, dar cumva sunt puțin cunoscute. La fel, dorința mea cea mai mare este să vad toate muzeele din țară centre de informare turistică și astfel să transformăm turismul care există din țară în unul de cultură. Căci cine dacă nu ghizii, muzeografii sunt acei oameni care știu cel mai bine ce obiective turistice de interes național au în localitatea lor. Iar turistul doar să se informeze și să călătorească. Astfel, a apărut ideea că turistului trebuie să-i prezinți mai multe oferte, oportunități pentru a călători și a cunoaște tara. Ori aceasta broșură se vrea să fie un ghid pentru călător. Dacă alegi să mergi la Nord, acolo este ghidul Angela Boian care mai bine ca ea nu știe ce obiective sunt și care merită a fi puse în valoare. Ori la Sud, Centru și așa mai departe.”

În aceste context, Mariana Iurcu spune că-și dorește ca această broșură să motiveze și alți ghizi, muzeografi să realizeze câte un pliant în care fiecare raion să aibă incluse date, informații, obiective turistice din zona lor. Să fie prin toate muzeele din localități și să punem accentul pe aceste muzee, și pe obiectivele turistice din zonă, mai afirmă autoarea broșurii.  

Mariana Iurcu, muzeograf: „Și mai ales, îmi doresc, că acest pașaport al călătorului care ușor încape în buzunar să fie răsfoit și contactat ghidul din zonă și să își preconizeze ușor traseul. Căci în era digitală unde apar peste noapte diferite platforme inteligente de ghidare să-și găsească locul și ghidul care a învățat și muncește în domeniu. Încă să apelăm la acești ghizi, muzeografi care îți vor povesti și însoți prin acele poteci, defilee, pensiuni care nu sunt foarte cunoscute și promovate pe scară largă. Dar ghidul te va duce, căci ghidul este și un bun psiholog și vede de ce tip de traseu ai nevoie, de autenticitate, de experiențe și mai ales de comunicare.  Să nu lăsăm izolarea și era digitalizării să ne fure acele experiențele și comunicările interumane care sunt pe cale de dispariție.”

Trebuie să remarcăm faptul că, această broșură este un prin pas pentru a face acele conexiuni între toți actanții sectorului turistic din Republica Moldova. Poate să prezinte și un bun început pentru responsabili de la nivel mai înalt ca să reactualizeze datele de contact și informaționale pe filiera muzeografică și cea de turism, or, atunci când dai un search apar, încă, informații învechite despre o localitate sau alta. Haideți împreună să punem umărul la reactualizare, revitalizare și promovare a turismului intern, iar aventurile tuturor prin țara noastră să devină unele memorabile.

Broșurile le puteți găsi în muzee, Centrele de Informare Turistică, agențiile de turism din țară. Și cine vrea să intre în posesia unui astfel de pașaport puteți oricând să ne contactați.

Apariția „Pașaportului Călătorului” a fost posibilă grație susținerii Ministerului Culturii, Agenției de Investiții Moldova, Centrului de Infromare Turistică din Călărași. De asemenea, partenerii proiectului sunt Călătorii cu Gust și City Tour Travel Agency.