Festivalul Etniilor din satul Palanca, raionul Călărași, sub semnul carității. Banii adunați din vânzarea colțunașilor gătiți la eveniment vor fi pentru reconstrucția bisericii din piatră în stil brâncovenesc din localitate

Muzeul și Asociația Obștească Casa Parinteasca de la Palanca, raionul Călărași, a fost gazda Festivalului Etniilor, care s-a desfășurat duminică, 17 septembrie 2023, cu genericul „Colțunașul vesel în ograda pălăncenilor”, care se află la cea de-a XIX-a ediție. Oamenii din satul Palanca, localitate unde preponderent locuiesc huțulii ucraineni încă din sec. al XIX-lea, dar și oaspeții veniți la eveniment au asistat la un spectacol muzical susținut de cei mai talentați exponenți ai etniilor ce conviețuiesc în comuna Hîrjauca, dar și în întreg raionul Călărași: moldoveni, ucraineni, ruși, romi, bulgari, kîrghîzi etc.

Vizitatorii au savurat din oalele cu cei mai delicioși colțunași pregătiți de gospodinele locului, au admirat expozițiile, iar cei mai norocoși au plecat acasă cu lucrări realizate manual, confecționate de meșterii populari veniți la sărbătoare.

Banii adunați din vânzări se vor îndrepta spre un scop nobil – și anume de a readuce la viață biserica din piatră, în stil brâncovenesc, din imediata apropiere a muzeului.

Reamintim că satul Palanca are trei biserici în raza de 50 de metri distanță una de alta. Biserica de lemn ,,Adormirea Maicii Domnului”, construită în 1824. Biserica brâncovenească ce a fost ridicată în 1928, și cea în care enoriașii își dau întâlnirea în fiecare duminică sau sărbătoare, locul unde cândva a fost club în vremea sovietică.

Preotul Vitalii Gore pentru COOLtura: Slavă Domnului, chiar dacă munca și construcția se mișcă încet, oamenii vin să ajute în ciuda treburilor casnice, sacrificându-și puterea fizică! Noi suntem mulțumiți și sperăm să adunăm banii necesari ca să continuăm reaparația. E de datoria noastră, a tuturor să salvăm aceste bijuterii arhitecturale.

Doamna Tatiana Popa ne-a relatat: Evenimentul este un bun prilej de a demonstra că, în ciuda diferenței de naționalitate, cultură și tradiţii, ceea ce ne ţine împreună este legătura nobilă dintre oameni și solidarietatea dintre aceștea. Banii ce se vor aduna din vânzările colțunașilor gătiți cu dragoste și iscusință de către palancencele noastre, vor fi direcționați către construcția Bisericii brâncovenești, ce a început reabilitarea de la începutul anului 2023.

Programul eveniemntului a fost destul de variat:

▪️ Târgul meșterilor populari, cu genericul „Graiul mâinilor măiestre”, expoziția broderiei ucrainene din perioada interbelică;

▪️ Prestația colectivelor artistice ale etniilor din raion;

▪️ Premieră: iarmaroc cu atelierul „Colțunașul vesel”: familiile de ucraineni din 4 sate ale comunei Hîrjauca au propus colțunași la ceaun cu diferite ingrediente tradiționale.

foto: facebook CIT Călărași Tourist Information

AUTOR: Mariana Iurcu, muzeograf, Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași