Festivalul Chitarelor, in memoriam Iurie Sadovnic. Evenimentul va avea loc pe 5-6 august

Festivalul Chitarelor este un eveniment cultural-artistic, organizat în memoria marelui artist Iurie Sadovnic Orheianu, vârful de lance al muzicii folk din Basarabia. Manifestarea este organizată pe malul Nistrului, aproape de locul unde a copilărit maestrul, dar și unde și-a petrecut ultimii ani din viață.


Inițiativa de a organiza un Festival al Chitarelor la Orhei aparține chiar lui Iurie Sadovnic Orheianu, care intenționa să adune la un loc, pe aceeași scenă, toate chitarele din Moldova și toți artiștii care păstrează vie flacăra muzicii folk și împărtășesc aceleași valori cu ale bardului de la Susleni.

Însă plecarea sa prematură din această lume l-a împiedicat să-și realizeze personal visul.

Cu toate acestea, Consiliul Raional Orhei, care se angajase, alături de Iurie Sadovnic Orheianu, să organizeze acest festival, a decis să-i pună ideea în practică, mai mult decât atât, să includă Festivalul Chitarelor în agenda culturală a raionului și să-l desfășoare anual, de acum încolo.

DETALII


Festivalul Chitarelor, in memoriam Iurie Sadovnic Orheianu, va avea loc în perioada 5-6 august 2022, în satul Lopatna, raionul Orhei.

Evenimentul are tematică haiducească și include un program artistic de excepție, susținut exclusiv în format live de artiști renumiți și trupe notorii de muzică folk și rock din Republica Moldova. O condiție de bază este ca fiecare trupă și artist care urcă pe scena mare să interpreteze cel puțin o piesă din repertoriul lui Iurie Sadovnic Orheianu.

În paralel, vor fi organizate diverse evenimente cultural-sportive și cu specific tradițional, cum sunt tragerile cu arcul medieval, plimbările cu bărci cu vâsle pe râul Nistru, târg al meșterilor populari, ateliere de creație pentru copii, drumeții în codru și demonstrații culinare cu specific de tabără, la foc deschis.

Un element important este că doritorii vor putea rămâne peste noapte, într-un camping pentru corturi, amenajat special în acest scop. Programul nocturn include un foc de tabără imens și un show cu artiști amatori, care vor avea acces liber la microfon pe o scenă improvizată și vor putea interpreta piese la chitară, inclusiv din repertoriul maestrului Sadovnic.

CAMPING PENTRU CORTURI

În imediata apropiere de zona în care se va desfășura Festivalul, pe o colină împădurită, care se află vizavi de scena mare, va fi amenajat un camping pentru corturi. Zona oferă o priveliște extraordinar de frumoasă și va fi dotată cu comoditățile de bază, cum sunt toaletele eco, lumină și alte utilități.

NOTĂ! Organizatorii nu le asigură vizitatorilor corturi, fiecare și-l aduce personal, ci doar le rezervă locul, în condițiile în care aceștia se programează în prealabil. Cei care vor veni cu cortul fără rezervare prealabilă își vor găsi un loc în funcție de spațiile disponibile.

Pentru a rezerva un loc în camping, ne puteți contacta la numărul de telefon:
+ 373 799 48 075

ATENȚIE! Este strict interzis să faceți focul în camping, precum și grătarele proprii și alte echipamente de gătit la foc deschis!