Expoziție tematică: Holocaustul uitat din Basarabia

În fiecare an, 27 ianuarie este ziua când omenirea deplânge pe cei care au fost exterminați și torturați în lagărele naziste, cele de concentrare, de muncă forțată și închisorile regimului hitlerist. Biblioteca Națională a Republicii Moldova în colaborare cu Muzeul de Istorie a evreilor din Republica Moldova, vă invită să vizitați expoziția de carte tematică Holocaustul uitat din Basarabiaexpusă în cadrul Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.    

Expoziția conține circa 50 de documente din colecțiile bibliotecii, având scopul de a comemora victimele și soarta evreilor din Basrabia și pune în valoare noi cercetări științifice, noi apariții editoriale care abordează tema holocaustului .

În același context, va fi expusă o expoziție de bannere „Albumul de familie Moldovenesc Evreiesc: imagini și povestiri din interviurile Centropa din Moldova”, vor fi proiectate filme documentare,  care descriu istoriile supraviețuitorilor Holocaustului din Moldova.

Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori până la 10 februarie 2023, în spațiul expozițional, et. 2, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”). 

La 27 ianuarie este marcată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, aprobată de către Adunarea Generală ONU în data de 1 noiembrie 2005, iar din 26 noiembrie 2015 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea cu privire la includerea acestei zile în lista datelor comemorative oficiale în calitate de Zi Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Numărul victimelor din rândul evreilor care locuiau la acea vreme pe teritoriul Republicii Moldova de astăzi a fost evaluat diferit de cercetători: de la 87 de mii (Hathan Ak) până la 250-300 de mii (Rab. Moses Rosen). Până pe 1 decembrie 1941, majoritatea absolută a evreilor din Basarabia a fost nimicită sau exilată în regiunea transnistreană. Basarabia a fost declarată teritoriu „curățat” de evrei.