Expoziție de fotografii „Cărți poștale din Ucraina: cum „russkii mir” distruge cultura”

Cu prilejul împlinirii unui an de la invazia pe scară largă a Federației Ruse împotriva Ucrainei, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Institutul Ucrainean și organizația publică “Stop russian aggression-Moldova”, a organizat expoziția de fotografii „Cărți poștale din Ucraina: cum „russkii mir” distruge cultura”.

Expoziția cuprinde 22 de colaje foto care prezintă situri culturale înainte și după sosirea „lumii rusești”. Exponatele utilizează materiale din campania „Cărți poștale din Ucraina”, care este implementată de Institutul ucrainean cu sprijinul USAID. Scopul acestei campanii este de a arăta lumii siturile istorice și culturale din Ucraina care au fost distruse sau deteriorate ca urmare a bombardamentelor armatei ruse începând cu 24 februarie 2022.

 Materialele expuse au fost oferite cu amabilitate de Institutul Ucrainean și fac parte din proiectul „Cărți poștale din Ucraina”, având scopul de înregistra și demonstra daunele cauzate culturii ucrainene de către ocupanții ruși ca urmare a bombardamentelor lansate împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022.

În acest an de război, în Ucraina au fost distruse complet aproximativ 450 de instituții culturale: 222 de cluburi, 155 de biblioteci, 22 de muzee, 9 teatre, 38 de instituții de învățământ artistic. Alte peste 700 de clădiri au suferit daune semnificative.

Acțiunile armatei agresoare au afectat grav regiunile în care operațiunile militare sunt sub ocupație: regiunile Donețk, Luhansk, Harkov, Sumy, Cernihiv, Kiev, Kherson, Zaporizhzhia și Mykolaiv. Regiunea Donețk a avut cel mai mult de suferit – 80% din infrastructura culturală a fost avariată.

UNESCO atestă faptul că agresiunea rusă în Ucraina vizează în mod deliberat patrimoniul cultural ucrainean. De asemenea, UNESCO creează o bază de date cu patrimoniul cultural din Ucraina distrus în timpul războiului pe scară largă cu Rusia.

ONU folosește imagini din satelit realizate înainte și după invazia rusă pentru a monitoriza distrugerea siturilor culturale în timpul luptelor. Ministerul Culturii și Politicii Informaționale din Ucraina, în cooperare cu Centrul Regional pentru Drepturile Omului, a creat o resursă pentru documentarea crimelor de război împotriva umanității și a siturilor de patrimoniu cultural comise de armata rusă.

Expoziția poate fi vizitată până la 24 mai 2023 la Biblioteca Națională a Republicii Moldova (str. 31 august 1989, 78A, blocul central, spațiul expozițional etajul I).