Expoziție aniversară: Iulian FILIP. „Forme fixe și libertăți. 0,75 de veac”

Cu prilejul aniversării de 75 ani de la naștere a poetului, prozatorului, dramaturgului, folcloristului, publicistului, graficianului Iulian FILIP, doctor în filologie, conferenţiar cercetător, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova şi din România, membru al UNITEM, membru al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”, organizează o suită de activități.

Într-o ședință a Clubului Literar Homo Aestheticus, va fi vernisată Expoziția aniversară mixtă de cărți, bagatele grafice și picturi iuliene cu genericul „Forme fixe și libertăți. 0,75 de veac”.

Moderatori:

Mihai CIMPOI, academician, critic și istoric literar;

Iulian FILIP, dr., poet, prozator, grafician, protagonistul evenimentului.

Aniversarea protagonistului marchează și o aniversare deosebită – de un sfert de veac – a colaborării cu Editura Prut, timp în care aici au văzut lumina zilei 43 apariții editoriale ale omagiatului. Biblioteca Națională a realizat o amplă expoziție cu cărțile, picturile, bagatelele grafice ale omagiatului.

Evenimentul va avea loc la 27 ianuarie 2023, ora 12:30, la BNRM, Colecția de Arte și Hărți, blocul II, etajul 1 (str. 31 August 1998, 78).

„Iulian Filip are, spre deosebire de mulți dintre confrați, drept materie primă pentru exprimare și cuvântul, dar și linia. Iulian Filip ne demonstrează, atât nouă, cât mai ales cititorilor lui, că este un scriitor și pentru cei mici și pentru cei mari, iar cărțile lui, cu siguranță că nu trebuie să lipsească din lecturile favorite.” Emilian MARCU

 Iulian Filip s-a născut în 1948, în satul Sofia, raionul Drochia. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat „A. Russo” din Bălți. În 1974 a debutat cu placheta de versuri „Neîmpăcatul meșter”, urmată de cărțile de poezie: „Cerul fântânilor”, „Dialoguri primordiale”, „Hulub de poștă”, „Unde ești?”, „Cafea neagră”, „Fir de nisip”, „Semințele mărului oprit”, „Dansul timizilor” ș.a. În total, Iulian Filip a editat peste 100 de cărți. 2010 Iulian Filip a fost decorat cu „Ordinul de Onoare”, iar în 2014 – cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” al României, în grad de Ofițer.