EXCLUSIV: Biblioteca Națională scoate la lumină colecţii secretizate denumite Fond Secret = Секретное хранение

În contextul sărbătoririi a 190 ani de la fondarea Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova invităm doritorii să viziteze expoziţia de documente cu genericul Istoria memoriei prin „ceața” timpurilor.

Expoziţia aduce în vizorul publicului larg un spectru variat de documente din colecțiile BNRM, ce reflectă colecţiile speciale secretizate denumite Fond Secret = Секретное хранение, interzise sub eticheta de fascist, cum ar fi: lucrările de istorie şi geografie care vizau problema Basarabiei; calendarele, almanahurile populare din perioada 1918-1944; lucrările personalităţilor devenite indezirabile pentru noul regim politic; scrierile cu referire la teritoriile luate din componența României (Basarabia, nordul Bucovinei, etc) şi alte materiale care puteau aduce prejudicii regimului comunist.

Expoziţia este sistematizată în două compartimente: Scriitori interzişi şi  Istoria sub lacăt, in cadrul cărora sunt expuse circa 80 exemplare de cărți rare, reviste de istorie şi geografie, reviste de cultură şi literatură, monografii, manuale de limba română.

În perioada comunistă, în bibliotecile țărilor din componența URSS a existat o cenzură a cărții și a altor tipuri de documente, denumite generic cărțile din fondul secret.  După cel de-al Doilea Război Mondial, din colecțiile bibliotecilor țărilor care făceau parte din URSS au fost scoase din circulație publicațiile conținutul cărora  ar fi putut contribui în chip fascist la promovarea antisovietismului, antirusismului și depozitate în fonduri speciale secretizate denumite Fond Secret = Секретное хранение, care au existat practic până la prăbuşirea comunismului. Cărțile din fondurile secrete  erau închise în încăperi speciale, având toate mențiunea СХ pe  pagina de titlu sau verso-ul ei, iar publicul nu avea acces decât cu aprobare specială.

A fost o lovitură dură dată bibliotecilor prin eliminarea din circuitul curent a celor mai valoroase cărţi ale culturii cu urmări grave asupra accesului la lectură a generaţii întregi de elevi şi studenţi, dar și a altor categorii de utilizatori ai bibliotecii, în special intelectuali. Retragerea din circulație a respectivelor volume a fost echivalentă cu confiscarea gândirii libere.

Din fericire după 1990, odată cu obținerea independenței Republicii Moldova și a statutului de Bibliotecă Națională, s-a trecut la integrarea colecțiilor interzise în colecțiile cu acces liber pentru public, în așa fel cărțile, care odinioară reprezentau modul de gândire a vechiului regim, au devenit accesibile tuturor utilizatorilor.