„Dumnezeu și Natura” – expoziție semnată de Emil Childescu

O expoziție personală de pictură cu genericul ”Dumnezeu și natura” a artistului plastic Emil Childescu a fost vernisată astăzi la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși din Chișinău”.

O expoziție personală de pictură cu genericul ”Dumnezeu și natura” a artistului plastic Emil Childescu, Maestru în Artă, laureat al Premiului Național, la 85 de ani de la naștere, a fost vernisată astăzi la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși din Chișinău”. Expoziția cuprinde peste 200 de lucrări de pictură și trei – de sculptură, informează MOLDPRES.

În debutul manifestării, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a menționat că Emil Childescu este unul dintre cei mai reprezentativi creatori în domeniul artelor plastice, consacrându-și viața și activitatea acestui domeniu mai bine de cinci decenii. ”Artistul și-a dorit o expoziție de pictură, cu toate că are lucrări de grafică de mare valoare. Când l-am întrebat de ce nu le-a expus, el mi-a răspuns: ”Eu sunt pictor în suflet”. A ilustrat mai multe cărți din literatura clasică, contemporană și cea universală. Întotdeauna am admirat peisajele lui”, a remarcat Dumitru Bolboceanu.

Potrivit criticului de artă Constantin Spânu, Emil Childescu și-a consacrat artei viața întreagă. ”Sârguința unui pictor se face sesizată atunci când îi privești mâinile. Creația și talentul său sunt un dar de la Dumnezeu. Nu în zadar și-a intitulat expoziția ”Dumnezeu și natura”. A explorat tabloul tematic multifigurativ, peisajul și portretul. Este un artist de o sensibilitate deosebită”, a subliniat Constantin Spânu. Iar graficianul Alexei Colîbneac a spus că Emil Childescu a fost pentru el un model de conduită civică și artistică.

Emil Childescu

Emil Childescu s-a născut la 7 mai 1937 în comuna Sculeni, județul Bălți, astăzi raionul Ungheni. În 1957-1959 și-a făcut studiile la Colegiul de Arte Plastice ”A. Plămădeală, avându-i ca profesori pe Rostislav Ocușco și Radion Gabrikov. Din anul 1964 Emil Childescu este membru stagiar al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, iar în 1965 devine membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici.

În 1983 deţine postul de inspector la Direcţia de Arte Plastice a Ministerului Culturii al Moldovei, membru al Comitetului de conducere al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova (1985). În 1986 contribuie la crearea secţiei de stampe pe lângă Fondul Artiştilor Plastici.

Emil Childescu este autorul a circa 5000 de opere, executate în diferite tehnici: pictură, desen, afiş, linogravură monocromă şi color, aquaforte. A avut numeroase expoziții personale în țară și peste hotare. În anul 1994 artistului i s-a decernat Premiul Naţional, în 1999 – medalia ”Mihai Eminescu” şi Premiul pentru arta grafică acordat de UAP din Republica Moldova. În 1997 lui Emil Childescu i s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă” și în 2012 a fost distins cu ”Ordinul Republicii”.

Expoziția va fi deschisă până la 22 mai, mai scrie sursa citată.