„Doar acum îmi pot argumenta de ce am fost întotdeauna contradictorie…” – discuție coolturală cu interpreta Doina Arsene Grigoraș!

 Omul frumos, demonstrează că sufletul este de mii de ori mai frumos.

O adevărată adeptă a sufletismului este Doina Arsene Grigoraș, interpreta, care a bucurat și a dus lumea până la lacrimi, de fiecare dată când a cântat cu drag. O fire emotivă, deschisă, zâmbăreață și mereu în lucru, așa cum am prins-o și eu. Făcea Repetiții și se grăbea să meargă la înregistrări, dar a reușit să îmi răspundă din mers la întrebări, eu fiind sigur că sunt niște răspunsuri sincere. Deci:

Cine este Doina Arsene Grigoraș?

Este un om. Este o ființă care respiră, care aspiră, care inspiră. Sunt Eu, care reprezintă lăuntricul meu feminin.

Ce va făcut să iubiți cântecul?

Probabil că acel lăuntric, de care am vorbit mai sus, m-a făcut să descopăr lumea cântecului, să-l simt parte din mine și să mă simt bine. N-a fost de ajuns doar ceea ce se întâmpla în lăuntricul meu. A trebuit să exteriorizez, să obțin contactul cu publicul și acel public să primească cântecul meu, pe care l-a și primit.

Cât de  mult o iubește cântecul și muza frumosului pe Doina Arsene Grigoraș?

Cântecul și muza nu m-au iubit mai puțin decât eu le-am iubit pe ele. Cântecul este ceea ce redai prin glas, muza, însă, este mult mai mult, este ceea ce vine de sus, ea vine cu îndemnul: pune mâna pe pix, scrie! Scrie! Textul inspirat de muză are picături de suflet în ele, așa sunt și liniile melodice, alcătuite, parcă, de divinitate. Nu este munca și nici meritul nostru. Este ceva prin care, cred eu, Dumnezeu vrea să ajungă la sufletele care au nevoie de cântecele noastre.

Ce iubește Doina la ea și ce o face să se urască, dacă există un așa motiv?

Încerc întotodeauna să mă iubesc, pentru că sunt o persoană autocritică și a trebuit, în timp, să mă iubesc mai mult, să mă încurajez mai mut, să mă conving că trebuie, că pot! Urăsc nesiguranța, care mă încearcă frecvent și faptul că intru ușor într-o zonă de confort, din care ies cu greu.

Doina este o armonie a binelui și a răului, sau nu are un balans oarecare?

Eu sunt cel mai elocvent exemplu al armoniei. Doar acum îmi pot argumenta de ce am fost întotdeauna contradictorie. Dreapta mea mereu a zis și îmi zice DA, însă stânga NU. Cauți întotdeauna o balanță, iar când stânga mea zicea nu, a trebuit mereu câte o piatră scumpă, mai scumpă decât stânga, să o pun pe balanță, care mi-ar fi zis DA! Mergi înainte! Fă! Crează!

Cum vin indeile pentru cântece și pentru frumos?

Din stări frumoase, care nu neapărat trebuie să fie vesele. Și stările triste sunt frumoase. Nu poți crea pur și simplu la comandă! Trebuie să intru în starea lucrului, chiar dacă scriu pentru altcineva, trebuie să trăiesc la propriu acele emoții pe care trebuie să le pun în cântec. Prin trăiri. Orice cântec este o poveste pe care trebuie să o trăiești, iar uneori trebuie să o retrăiești de câteva ori, să mai cauți, să scoți tot ce este mai frumos din acel mesaj, să transmiți emoțiile așa cum lumea le vrea.

Care este drumul unui cântec de la gând până la realizare și cât de greu este?

Am un cântec pe melodia lui Corneliu Botgros „Gândul bun, vorba și fapta”. Am compus acest text, pornind de la ideea, că în această lume totul pornește de la un gând, gândul trece în vorbă, vorba în faptă. Apare un gând, începe să înmugurească, după care înflorește,apare cuvântul și se finalizează cu înregistrarea.

O iubiți, o răsfățați pe Doina Grigoraș?

Pe Doina Grigoraș o iubesc de ceva timp, pentru că a fost tot timpul Arsene. Am atribuit un nume pentru că am simțit întotdeauna că este al meu. Mai mult ca atât, eu semăn neamului Grigoraș, de mică fiind atribuită acestui neam frumos. O iubesc! O suport, o rabd! Pe cât de blajină și bună este, pe atât e de încăpățânată. Mai întotdeauna se pune împotriva mea. O răsfăț cu așternuturi moi, cu hăinuțe și cu prăjiturele gustoase, atunci când are nevoie.

Un mesaj pentru Doinița micuță, de 10-12 anișori!

Aș încerca să o cunosc mai bine, pentru că copii cu temperament ca al meu, mai introverți, sunt închiși și este greu să pătrunzi în interior. Ești un copil deștept, talentat, frumos. Tu poți! Tu nu ai cum să nu reușești! Bravo! Fato, ești un om norocos în această viață și ai un viitor strălucit. Mergi înainte!

Un mesaj pentru stimata doamnă în stare, Doina, peste 30 de ani!

Am zis că o să le scriu pe perete, sau să le scriu într-un carnet, dar să nu uit unde este carnetul: Doina, fii înțeleaptă, fii bună și  nu-ți da frâu mofturilor bătrânești. Ascult-o pe Andra, pentru că ea este omulețul care îți vrea binelele. Fii la locul tău. Ai avut o viață lungă și frumoasă, iar acum alimentează-te din amintiri.

Plină de bunătate, emanând bună dispoziție, Doina Grigoraș va fi mereu aceeași, așa cum o cunoaștem noi. Ne va mai bucura cu alte multe melodii, deci să fim cu ochii pe ea și să îi urmărim în continuare ascensiunea…

Autor: Liviu Lazăr