Călărași – oraș cu patrimoniu cultural evreiesc

La Călărași a fost inaugurat proiectul de salvgardare a patrimoniului cultural evreiesc – Cimitirul Evreiesc Călărași.

Acțiunea a fost organizată de Primăria orașului Călărași în comun cu Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași, care au găzduit reprezentanți desemnați de Comunitatea Evreiască din Republica Moldova, Dr. Peter Buschmann, șef adjunct al misiunii Ambasada Republicii Federale Germania, Philip Caremal, șef Executive al Oficiului European Jewish Cemeteries Initiative (CE-O ESJF), Pavel Tuev, expert în cadrul Comunității Evreiești al Republicii Moldova și Rabbin Belenikii Rahamim, sinagoga mun. Chişinău.
Evenimentul a constituit și o lecție, purtând genericul: “Istoria evreilor- Păstrarea patrimoniului și tradițiilor evreiești”, la care au participat elevii ai Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” și ai Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din oraș.
Participanții la activitățile dedicate evenimentului au reiterat importanța menținerii și dezvoltării proiectelor cultural-turistice pentru localitatea Călărași.
Precizăm faptul că, la începutul anului 2023, câteva cimitire evreiești au fost reparate și reabilitate în cadrul unui proiect care are menirea de a salvgarda cimitirile din Republica Moldova. La inițiativa organizației non-profit Cimitirelor Evreiești din Eurropa (ESJF), fondat de rabinul Isaac Shapira în cooperare cu Comunitatea Evreiască din Republica Moldova, cu sprijinul Republicii Federale Germane, orașul Călărași, la fel, a beneficiat de acest lucru și a salvat punând în valoare cimitirul-muzeu în aer liber.
Gardul vechiului cimitir evreiesc, ce datează de la sfârșitul sec. XVIII, a fost reparat integral și schimbat cu cel existent din fier forjat. Gardul din fier mereu era furat, iar cu această problemă se ciocnesc de câțiva ani autoritățile publice locale, chiar și poliția se autosesiză la combaterea vandalizării și furtului de fier de prin oraș, mai ales de la periferie. Iar din acest an, într-un final, cimitirul are un gard din beton armat, pe perimetrul cimitirului de 6 hectare și o poartă de acces cu simbolistica stelei cu 6 colțuri Steaua lui David.
Cimitirul Evreiesc din Călărași este un adevărat muzeu în aer liber, o atracție turistică locală, situat la intrarea în oraș, lângă gara auto. Cele mai vechi pietre funerare datează cu începutul secolului al XIX-lea. Cimitirul este format din două părți: cea veche cu pietre tradiționale din secolul al XIX-lea – prima jumătate a secolului XX, și partea nouă cu morminte de după cel de-al Doilea Război Mondial. Cele mai recente morminte sunt din anii 2000, iar astăzi cimitirul este vizitat de descendenții evreilor înmormântați aici, dar și de alți turiști, în special de cei care primesc tratament în sanatoriul „Codru” din satul Hârjăuca. Vederea pitorească asupra cimitirului este completată de peisajul spectaculos din depărtare, unde Codrii Moldovei formează un tot întreg cu orizontul.
Orașul Călărași a intrat în traseul turistic național grație patrimoniului evreiesc ce astazi primește turiști de pe toate continentele lumii.















foto: Muzeul de Istorie și Etnografie orașul Călărași
Articol semnat de Mariana Iurcu, muzeograf