Acomodare emoțională pentru refugiații ucraineni

15 bibliotecari vor beneficia de cursuri specializate pentru a-și dezvolta abilitățile de relaționare cu refugiații ucraineni din comunitățile lor, atât adulți, cât și copii. Evenimentul va avea loc pe 29 septembrie, începând cu ora 9.00, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova și va debuta cu o conferință de presă.  Sub îndrumarea unor medici specializați în tratarea traumei – dr. Claudia Năsăudean, medic primar in Psihiatrie Pediatrică și dr. Vladimir Nică, medic primar Psihiatru, bibliotecarii vor învăța cum să gestioneze mai bine interacțiunea cu refugiații, pentru a putea apoi să implementeze în comunitățile lor activități care să răspundă mai bine la nevoile acestora.

Încă de la începutul crizei refugiaților, bibliotecile publice au fost printre principalele puncte de interacțiune cu familiile fugite din calea războiului, nu numai pentru cadrul informațional pe care îl oferă, ci și pentru a găzdui copiii și pentru a crea un cadru de normalitate, prin dezvoltarea de activități dedicate acestora. Din interviurile pe care le-am avut cu bibliotecarii, am identificat necesitatea de a le dezvolta cadrul de competențe, pentru a putea oferi refugiaților sprijinul necesar. Dacă inițial bibliotecarii au avut de depășit o barieră lingvistică, ulterior a apărut o nouă provocare: lipsa unui set de competențe necesare pentru a se adapta psihologic la interacțiunea cu refugiații, atât copii, cât și adulți.

Astfel, Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, în parteneriat cu Fundația Progress din România, organizează joi, 29 septembrie, între orele 9.00 și 17.00,  un workshop pentru bibliotecarii care lucrează cu precădere cu refugiați, pe tematica intervenției în traumă legată de război la copii și adulți. Evenimentul va debuta cu o conferință de presă susținută de organizatori și medicii specializați în psihiatrie.

Elena Pintilei, președinta Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova a subliniat inițiativele organizate de către biblioteci și bibliotecari ca răspuns la criza refugiaților: “Ca și în alte situații de criză, bibliotecarii din Republica Moldova au întreprins mai multe acțiuni pentru a sprijini cât mai mulți oamenii care fug din calea războiului. Implementarea acestui proiect va susține adaptarea psihologică și dezvoltarea cadrului de competențe a bibliotecarilor la interacțiunea cu refugiații. Comunitatea bibliotecarilor susține democrația, pacea și libertatea de exprimare, creând context pentru o cultură incluzivă”.

Proiectul „Acomodare emoțională pentru refugiații ucraineni – un serviciu de bibliotecă publică” este implementat de Fundația Progress în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova în cadrul programului de Sub-granting „Building CSO Capacity for Regional Cooperation within the Black Sea Region”, derulat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale – FOND și finanțat de Uniunea Europeană, în perioada ianuarie 2022 – decembrie 2022.

Despre Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) activează pretutindeni în comunități prin membrii săi. Asociația funcționează pe baza principiilor democrației, libertății de asociere, abordare din perspectiva drepturilor omului,  integritate, inițiativă și sprijin activ al membrilor săi, responsabilitatea organelor de conducere față de membrii Asociației. Pe parcursul a 31 de ani de activitate Asociația a dat curs noilor orientări în domeniu biblioteconomic, a altoit prin activitățile sale devotament, competențe, cultura gândirii critice, a creativității și inovației. ABRM promovează ideea unui bibliotecar ca și membru responsabil și creativ, bun profesionist, respectat de către comunitatea în care activează, dar și către fondatorul instituției bibliotecare.

www.abrm.md ; @abrmmoldova

Despre Fundația Progress

Fundația Progress este o organizație non guvernamentală, înființată în anul 1996 în Bistrița, ce contribuie la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a persoanelor și grupurilor vulnerabile și ajută oamenii să devină mai puternici prin educație, tehnologie, cercetare și inovație. Organizația oferă sprijin cetățenilor pentru a evolua, a-și valorifica potențialul și a atinge bunăstarea în comunități durabile și reziliente. Prin parteneriatele create, Fundația Progress se concentrează pe facilitarea învățării pe tot parcursul vieții, transferul inovației, crearea de competențe IT și STEM și dezvoltarea de noi metodologii pentru proiectarea participativă și incluziunea socială. În îndeplinirea obiectivelor și pentru a ajunge la orice grup social organizația folosește bibliotecile publice și spațiile comunitare din sate și orașe ca puncte focale de învățare și centre de inovație socială. www.progressfoundation.ro.