40 de ani de lupte libere la Călărași

Anual, în orașul Călărași se desfășoară Turneul Internațional la Lupte Libere „CUPA CĂLĂRAȘI”, iar în 2023 evenimentul a ajuns la cea de-a 40-a ediție. Organizatorii fiind Școala Sportivă Specializată de Rezerve Olimpice “Constantin Cobîlean” împreună cu Primăria orașul Călărași, iar invitați au fost din mai multe țări.

Pentru medalia de aur au luptat 184 de participanți, 22 de echipe pe categorii bine destinse. Țările care și-au adus cei mai buni luptători au fost: Republica Moldova, România, Ucraina, Italia, Germania, Scoția și orașul Tula.

Astfel, locul I a fost ocupat de Călărași, locul II a fost luat de Chișinău, iar pe poziția a treia a podiumului s-a clasat Comratul.

Școala Sportivă Specializată de Rezerve Olimpice „Constantin Cobîlean” a fost întemeiată în anul 1960, condusă de către maestul Constantin Cobîlean. În Școala Sportivă Specializată de Rezerve Olimpice din Călărași se antrenează 120 de discipoli la diferite categorii de vârstă și greutate. În această instituție sportivă, activează șapte antrenori cu studii superioare, care dețin grade didactice. Șase antrenori sunt foștii discipoli ai acestei școli. Pentru meritele obținute, antrenorilor Constantin Cobîlean și Petru Moraru li s-a oferit titlul de „Antrenor emerit al Republicii Moldova la lupte libere”.


În calitate de director, în anul 2008, domnului Constantin Cobîlean i s-a oferit titlul de „Managerul anului 2008”, iar în anul 2009, „Lucrător Emerit al Culturii fizice și Sportului”, după care urmează distincția de stat „Gloria Muncii” (2010). În 2016, Comitetul Național Olimpic și Sportiv al Republicii Moldova îl decorează pe dl C. Cobîlean cu medalia „Meritul Olimpic”. Guvernul Republicii Moldova, în anul 2017, l-a menționat cu Diploma de gradul I, pentru merite deosebite în sportul de performanță și managmentul sportiv.

Tot în 2017, Asociația Presei Sportive și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova îi acordă titlul „Antrenorul anului”. Cobîlean este deținătorul celei mai mari distincții a țării, „Ordinul Republicii”. Și anul 2018 a început cu rezultate îmbucurătoare: școala de lupte libere a obținut cel mai bun rezultat al Republicii Moldova la Campionatul Europei, seniori.

Școala sportivă, în care se practicau mai multe probe, a fost fondată în anul 1960, iar în anul 1980, domnul Constantin Cobîlean, după finisarea studiilor, se angajează ca și antrenor și reorganizează instituția în școală sportivă de lupte libere. Astăzi, este cea mai veche școală sportivă din Republica Moldova, iar în perioada URSS, era una din cele mai longevive instituții sportive. În anul 2023 școala a fost redenumită grație renumitului conducător Constantin Cobîlean.

sursa foto: facebook Eduard Ciobanu (fotograf Ciobanu Aurelia)

AUTOR: Mariana Iurcu